Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Ünnepli az olasz sajtó az új kormányfő kinevezését

Mario Draghi olyan biztonságot sugároz, amit évtizedek óta nem látott az olasz politika – írta a La Repubblica.

2021. 02. 04. 19:20
MATTARELLA, Sergio; DRAGHI, Mario
Róma, 2021. február 3. Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnöke sajtótájékoztatót tart a római Quirinale elnöki palotában 2021. február 3-án, miután Sergio Mattarella olasz államfõ felkérte õt egy szakértõi kormány megalakításra. Olaszországban január közepén robbant ki a kormányválság, és a többség egyben tartására irányuló egyeztetések kudarcba fulladtak. MTI/AP/Alessandra Tarantino Fotó: Alessandra Tarantino
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mario Draghi kinevezésének híre úgy hatott, mint fénysugár egy hosszú sötét alagút végén. Az olasz politika kilátástalanságából kiutat mutathat a nagy tekintélyű gazdasági szakértő politikai színrelépése. A sajtó egyhangúlag ünnepelte a Sergio Mattarella államfő bölcs döntését.

Mario Draghi ugyanis egy briliáns karrierrel, komoly tapasztalatokkal bíró bankár, aki nem csak a Banca d’Italiát, hanem az eurót is megmentette az csődtől.

Szuper Marióra szegeződik nemcsak az ország, hanem a világ tekintete is. Történelmi fordulatnak nevezi a pénzügyi szakember politikai színrelépését a La Repubblica napilap. „A nagy tudású bankár komolysága védelmet sugároz. Azt a fajta biztonságot, amely évtizedek óta hiányzott az olasz politikából. Egy méltóságot sugárzó nagy tekintélyű személy, akire büszkék lehetünk és aki mellett méltán érezhetjük újra fontos nemzetnek magunkat” – írja a La Repubblica nagy reményekkel.

A lap ugyanakkor kifogásolja, hogy Mattarella értékes hónapokat pazarolt el azzal, hogy nem tavaly nyáron helyezte a bankár kezébe Olaszország jövőjét. Az Il Giornale című jobboldali napilap azt írja:

a nagy presztízsű Mario Draghi kinevezése a meghurcolt olasz politika nemzetközi tekintélyének visszaszerzésére tett kísérlet is.

Az olasz bankár nemzetközi elismertsége közismert, személye az Egyesült Államoktól a Vatikánig a hitelességet és a szaktudást jelképezi. Ferenc pápa egyébként tavaly nyáron a Pápai Tudományos Akadémia tagjává választotta Draghit. Az Il Sole 24 Ora című gazdasági napilap szerint a Draghira bízott Itália nem mondhat csődöt.

A Conte-hagyaték drámai gazdasági mutatóit, az államadósság növekedését és a 427 milliárdos deficitet csak egy tapasztalt gazdasági szakértő oldhatja meg.

– írta a napilap. A nemzetközi pénzpiac és a tőzsde bizalmát fejezte ki tegnap a mutatók azonnali pozitív elmozdulása is. A La Veritá jobbközép napilap szerint véget ért Conte bohóckodása, elérkezett a valóság ideje. Vége a dilettánsok idejének, új felvonás kezdődik az olasz politikában, írja az Il Libero napilap, amely abban bizakodik, hogy Draghi megszabadítja végre az országot lejárató és elsüllyesztő politikai szereplőktől. Válaszúthoz érkezett az ország, melynek ez az utolsó esélye, hogy elkerülhesse a nemzetközi perifériára sodródást, írja az Il Corriere del Sud délolasz portál.

Hiába a nagy tekintélyű személyiség kinevezése, a politika főszereplőit továbbra is káosz és megosztottság uralja. A világhírű bankár politikai felelősségvállalását több pártcsalád is fenntartással fogadta. Egyelőre csak feltételezések vannak afelől, ki támogatja Draghi kormányalakítási programját.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.