A svédek 96 százaléka beoltatná magát

Az olasz jobboldal nem engedte, hogy a homotranszfóbiát bűntényként törvénybe iktassák; egyre több francia választaná a Szputnyik-vakcinát. Megerőszakoltak és megöltek egy lányt egy illegális buliban, Miamiban; a svéd felnőtt lakosság az oltás pártján áll.

Forrás: mediaworks2021. 03. 24. 19:00
null
Oltáshoz készítik elõ az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz jobboldal szerint veszélyben volt a szabad véleménynyilvánítás

A jobboldali olasz Liga-párt megakadályozta, hogy a homotranszfóbiát bűntényként törvénybe iktassák. A homoszexuálisok és transzneműek ellen elkövetett agressziókat súlyosan büntető törvényjavaslat jóváhagyására 2013 óta törekszenek LMBTQ-szervezetek Olaszországban. Az Alessandro Zan nevéhez fűződő javaslatot a római képviselőház tavaly megszavazta, a szenátusban azonban a Liga és az Olasz Testvérek pártjának a tiltakozásai miatt nem került napirendre. A jobboldal szerint a törvényjavaslat a szabad véleménynyilvánítást korlátozná és büntetné, mert azt az állítást is sértőnek értékeli, miszerint egy gyermek egészséges neveléséhez egy anyára és egy apára van szükség.

Forrás: Ansa.it

A franciák 41 százaléka választaná a Szputnyik V vakcinát

Az állandó vakcinahiány miatt a franciák 41 százaléka egyáltalán nem zárkózna el az orosz Szputnyik V vakcinától, ha azonnal megkaphatná, 26 százalékul pedig kifejezetten örömmel venné az orosz oltóanyagot.

Franciaország átoltottság tekintetében elmarad szomszédos országaitól, így Olaszországtól, Spanyolországtól, valamint Németország és Nagy-Britanniától is. A bírálatok kereszttüzében Gabirel Attal francia politikus azt mondja, hogy a vakcinahiány nemcsak Franciaországban, hanem egész Európában fékezi az oltási kampányt.

A korlátozások okozta bezártságérzet miatt jelentősen csökkent az oltást elutasítók aránya. Míg tavaly decemberben a franciák 61 százaléka volt vonakodó az oltással kapcsolatban, ma már csak 42 százalékuk utasítaná el a vakcinát.

Forrás: Sputniknews.com

Oltáshoz készítik elő az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinát
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Egy diáklányt erőszakoltak és öltek meg a Miami beach-i illegális tömegrendezvényen

A 21 éves diáklány, Christine Engelhardt társaival együtt nyaralt a floridai Miami Beachen, ahol elkábították, megerőszakolták, a lány pedig ezt követően meghalt.

A fiatal nő csütörtökön egy étteremben ismerkedett meg a 21 éves Evoire Collier-vel és a 24 éves Dorian Taylorral, akikkel bulizni indult a tengerpartra. A két férfi elkábította a lányt egy „zöld tablettával”. A rendőrség gyanúja szerint a két férfi a nőt a szállodai szobájában megerőszakolta, majd magára hagyta, aki az események idején vagy azt követően meghalt. A két férfi később a diáklány hitelkártyájával több butikban is fizetett. Collier-t és Taylort előzetes letartóztatásba helyezték.

Forrás: Faitsdivers.org

A svédek 96 százaléka beoltatná magát, újabb szigorítások jönnek Norvégiában

Folyamatosan nő a koronavírussal fertőzött gyermekek száma a svéd fővárosban és környékén. Az elmúlt öt hétben megháromszorozódott az esetek száma Stockholmban, még a kisebb, 5–14 éves gyermekek körében is. Egy felmérés szerint rekord magas az svédek körében az oltási hajlandóság, a 16 ezer megkérdezett válaszából az derült ki, hogy a felnőtt lakosság 96 százaléka szeretné beoltatni magát.

Eközben újabb szigorításokról döntött a norvég kormány, többek között bezárják az edzőtermeket és a sportlétesítményeket, és maximum két fő látogató fogadható a magánháztartásokban. Megtiltják az alkoholkiszolgálást, ami alól csak az állami alkoholboltok képeznek kivételt.

Források: SVT, Sveriges Radio, NRK

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.