időjárás 25°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Botrány a LIBE-bizottságban: cenzúrázták Janez Janša videóját

Judi Tamara (Brüsszel)
2021.03.26. 17:39
Botrány a LIBE-bizottságban: cenzúrázták Janez Janša videóját

Kaotikus jelenetek zajlottak ma délután az Európai Parlament (EP) állampolgári jogi (LIBE) szakbizottságában: az EP-képviselők Janez Janša szlovén miniszterelnök részvételével vitáztak volna a szlovén média, valamint jogállamiság helyzetéről, ám az ülés végül megszakadt,

mert a kormányfő által kért videót nem játszották le az EP-ben.

A több órán át tartó meghallgatáson egyébként számos meghívott mondott véleményt a szlovén helyzetről, például Barbara Štrukelj, a szlovén állami sajtóügynökség vezetője, valamint Peter Svetina szlovén ombudsman. Amikor azonban a jobboldali miniszterelnökre, Janšára került a sor, ő hiába kérte, hogy a szlovén médiahelyzetet bemutató videóját játsszák le: a liberális Sophie in ’t Veld, az ülés elnöke azt megtagadta a miniszterelnöktől, mondván: erre a protokoll szerint nincs lehetőség a LIBE ülésein, ráadásul a szlovénok túl későn küldték el a szakbizottságnak a videót. – Három órával ezelőtt megkapták a felvételt. Feltételezem, hogy az Európai Parlament munkatársait elég jól fizetik ahhoz, hogy megoldják a feladatot – mondta Janez Janša. Miután kérésének nem tettek eleget, kérte, hogy az ülést halasszák el. – Azt hittem, önök kíváncsiak az érem másik oldalára is – hangoztatta Janša.

Az eset után a Twitteren azt írta: sajnálatos, hogy a LIBE és Sophie in ’t Veld a sajtószabadság helyzetét vizsgálja, ám cenzúráznak egy olyan videót, amely a sajtószabadság problémáit, valamit az újságírókat ért atrocitásokat mutatja be.

Az EP-s bürokrácia mértékét jól jelzi, hogy miután Janša kilépett a virtuális ülésről, a balliberális képviselők tovább hitetlenkedtek a szlovén kérésen. Sophie in ’t Veld szerint ők minden tiszteletet megadtak a szlovén miniszterelnöknek, míg a német baloldali Katarina Barley arról beszélt: ha annyira akarja, Janša akár a Twitteren is elküldhetné nekik a videót. Sergey Lagodinsky német zöldpárti politikus ugyancsak megdicsérte In ’t Veld „helytállását”. Mint mondta, nem azért jár az EP-be, hogy videókat nézzen.

A Momentum EP-képviselője, Donáth Anna csalódottságának adott hangot: szerinte az EP-képviselők heteken át szervezték át a programjukat csak azért, hogy végre kérdezhessenek a szlovén miniszterelnöktől.

A Magyar Nemzet írt róla korábban: a szlovén EU-elnökség közeledtével az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a brüsszeli sajtó egy része is nyomás alá helyezi Ljubljanát jogállamisági problémákra hivatkozva. Janša a balliberális Politico újságíróival többször online kommentháborút vívott az elmúlt hetekben, ami miatt – példátlan módon – még az Európai Bizottság berkeiből is bírálták a jobboldali miniszterelnököt. A kritikusok február végén egyébként szlovéniai meghívót is kaptak, hogy tényfeltáró misszión győződhessenek meg az ország helyzetéről.

Elfogadhatatlan cenzúra. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője a botrányos LIBE-ülést követően a Twitteren kelt a szlovén kormányfő védelmére. Mint írta, Sophie in ’t Veld ködös magyarázkodása egyértelművé tette, hogy nem is akarja bemutatni a felvételt. – Elfogadhatatlan cenzúra – vélekedett Hidvéghi a mikroblogon, azt hangoztatva: valóban a liberális képviselőnő vizsgálja a jogállamiságot?

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.