időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Már a nyári szezonra készülnek a spanyolok

Tóth Brigitta (Alicante)
2021.03.19. 20:42
Már a nyári szezonra készülnek a spanyolok

Emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Spanyolországban. Az Egészségügyi Világszervezet a korlátozások betartására figyelmeztette a spanyolokat, különösen a húsvéti időszakban. Az ország külügyminisztere eközben a Spain for sure nevű kampányban igyekszik visszaállítani a nemzetközi bizalmat és nyaralásra ösztönözni a külföldieket.

Spanyolországban ismét nő a koronavírusos betegek száma. A januári szigorítások után februárban jelentősen javultak a járványügyi adatok, így az autonóm közösségek elkezdték a korlátozások feloldását. Nyitva vannak a vendéglátóhelyek, az edzőtermek, és engedélyezik a baráti összejöveteleket is. Úgy tűnik, hogy ezek a lépések elvezetnek a második és a harmadik hullám előtt tapasztaltakhoz, ugyanis ismét egy-kétezer fővel emelkedik naponta az új betegek száma, ráadásul egyre többen fertőződnek meg a vírus mutációival, elsősorban a brit variánssal. Szerdáról csütörtökre 6216, előtte 4410 új beteget vettek nyilvántartásba. Az ország kilenc legjelentősebb régiójában regisztrálják a legrosszabb adatokat, köztük Madridban, Andalúziában és Katalóniában.

A 81 éves Luis Usua meghallgatja egy egészségügyi dolgozó utasításait, miután megkapta a Pfizer-BioNTech vállalatok új koronavírus elleni oltásának második adagját az észak-spanyolországi Navarretében 2021. március 19-én.
Fotó: Alvaro Barrientos / MTI/AP/

Az egészségügyi előírások betartására hívta fel Spanyolország figyelmét az Egészségügyi Világszervezet. A WHO szerint a romló adatok miatt húsvétkor kiemelt figyelmet kell fordítani a szabályok betartására. Eközben járványügyi szakértők az El Paísnak azt nyilatkozták: az oltás önmagában nem fogja megakadályozni a negyedik hullámot. Ehhez a korlátozások fenntartására lenne szükség, amit senki sem mer meglépni. Szerintük Spanyolország nem tudja kikerülni az újabb hullámot, mely azokban a közösségekben lesz súlyosabb, ahol most a legrosszabbak az adatok, például Madridban, ahol százezer lakosra több mint kétszáz beteg jut. Valenciában ez a szám ötven fő alá csökkent a megfontoltabb lazítások miatt.

A régióvezetők egységes lezárást hirdettek húsvétra, hogy elejét vegyék a turisztikai célú utazásoknak, de ez nem garancia arra, hogy az emberek nem indulnak útnak. A rendőrség hetente több száz közösségi határsértésről számol be. Arra számítanak, hogy az előírások ellenére is sokan indulnak majd el húsvétkor. Madrid ráadásul folyamatosan szembemegy a többi régióval, és bár a kezdeti vonakodás után kihirdette a határzárat, bíróságon vizsgáltatja felül annak törvényességét.

Isabel Díaz Ayuso elnök szerint ha a külföldi turisták bejöhetnek az országba, akkor a madridiaknak is biztosítani kell a lehetőséget a szabad utazásra. Más közösségek lakói is sérelmezik a határok lezárását.

A Baleár-szigeteken élők azt mondják: az elmúlt napokban megugrott a német turisták húsvéti foglalásainak a száma, a helyiek viszont nem tervezhetnek utazást az általános lezárás miatt, amit diszkriminációnak éreznek. A külföldiek szabadon beutazhatnak Spanyolországba, ha bemutatnak egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-eredményt.

A külügyminiszter eközben igyekszik visszaállítani a nemzetközi bizalmat Spanyolország iránt. Arancha González Laya a Spain for sure! című kampányban azon dolgozik, hogy több millió külföldi turista érkezhessen idén biztonságosan Spanyolországba. A kampányfilmben külföldiek mesélnek a helyi tapasztalataikról. A spanyol kormány mindent megtesz azért, hogy ne veszítse el az idei turisztikai szezont. Ezt a célt szolgálja az oltási terv teljesítése és a vakcinaútlevél is, melyet már a szezon kezdete előtt tesztelni fognak. Spanyolországban a lakosság nyolc százalékát oltották be eddig a koronavírus ellen.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.