időjárás 3°C Antal, Antónia 2022. January 17.
logo

A Pfizer–BioNTechkel köt nagyszabású üzletet Brüsszel

Magyar Nemzet
2021.04.14. 14:35
A Pfizer–BioNTechkel köt nagyszabású üzletet Brüsszel

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán sajtónyilatkozatot tett Brüsszelben, amelyben bejelentette, hogy

az Európai Unióban immár százmillióra tehető a beoltottak száma.

– A blokkba ez idáig 126 millió dózis vakcinát szállítottak le az Európai Bizottsággal szerződött nyugati gyártók: ez egy olyan eredmény, amire büszkék lehetünk – jelezte Von der Leyen.

A német politikus röviden a legfrissebb hírről is szót ejtett, miszerint az amerikai Johnson & Johnson határozatlan időre felfüggesztette a szállításait Európába. A „zavar” megoldását a Pfizer–BioNTech jelenti majd: az amerikai–német vállalat ötvenmillió dózis oltóanyag gyorsított szállítására tett ígéretet. Ez eredetileg csak a negyedik negyedévben érkezett volna, ám az új forgatókönyv értelmében már júniusig szállításra kerül. (Emlékezetes, a Pfizer–BioNTech március közepén már bejelentette, hogy tízmillió, gyorsított szállítású vakcinával segíti az EU-t, aminek egy része szolidaritási vakcinacsomag lesz az arra rászoruló tagállamoknak – a szerk.)

Von der Leyen szerdai nyilatkozata szerint Brüsszel a gyógyszercéggel már a harmadik szerződés tárgyalását kezdi meg: ez azt célozza, hogy

2022–2023 folyamán 1,8 milliárd dózis oltóanyag érkezzen a Pfizer–BioNTechtől.

A mennyiség felét opciós szerződéssel köthetik, s arra törekednek majd, hogy Európában alakítsanak ki megfelelő gyártási kapacitásokat a vakcina előállítására. A bizottsági elnök szerint az üzletet az indokolja, hogy megelőző céllal készülni kell a koronavírus mutációinak jövőbeli felbukkanására.

Today we have reached 100 million vaccinations in the EU. A milestone we can be proud of!

We are also accelerating the delivery of vaccines.

We spare no effort to ensure that Europeans can be vaccinated as fast as possible. #StrongerTogether

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) April 14, 2021