Fellázadtak a kijárási tilalom ellen az olaszok

A nyári szezonra készülők diktatúraként élik meg a továbbra is érvényben maradó kijárási tilalmat.

2021. 04. 23. 18:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős enyhítéseket léptet életbe a Mario Draghi vezette olasz kormány hétfőtől. A járványügyi mutatók csökkenő tendenciájának köszönhetően majdnem egész Olaszország az enyhe fokozatú sárga vészjelzésbe kerül. Éttermek és kávéházak újra asztalhoz ültethetik vendégeiket, de kizárólag a szabadtéri helyiségekben. Elkezdődhetnek a nyílt terepen végezhető sporttevékenységek is, valamint számos kulturális intézmény és múzeum is megnyithatja kapuit. A szabadsághoz vezető útra lépett tehát az ország, a várva várt lazítások mindennek ellenére elégedetlenséget szültek a lakosság körében – és jelentős feszültséget a politikában.

A szakértők véleményével is szembe menve ugyanis az éjszakai kijárási tilalmat nem vonta vissza a kormányrendelet.

A vészjelzés fokozatától függetlenül tehát minden tartományban tilos az utcán tartózkodni este tíz és hajnal öt óra között. A kellemes tavaszi időjárást élvezni kívánó és a nyári hónapokra készülődő olaszok emiatt úgy érzik, minden enyhítés hiábavaló, ha nem lehet kihasználni, mivel este tíz órára haza kell rohanni.

A július 31-ig meghosszabbított kijárási tilalom ellen a világhálón kirobbant lázadással adták a kormány tudtára elégedetlenségüket az állampolgárok, akik úgy vélik, „diktatórikus formát ölt” a vészhelyzet kezelése.

A kormány jobboldali szárnya, a Liga és a Hajrá, Olaszország! tagjai szintén a kijárási tilalom eltörlését követelték. Az ellenzék soraiból Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt elnöke is éjszakai szabadságot követelt. A tartományok kormányzói is értelmetlennek tartják az időbeli korlátozást, a kormány azonban az óvatosság és a fokozatosság útját választja, nem enged a követeléseknek.

Mario Draghi kormányfő és Matteo Salvini, a Liga elnöke között éles konfliktus alakult ki a kérdésben: a jobboldali párt tagjai arra is készen álltak, hogy a rendelet jóváhagyásakor visszavonják támogató szavazatukat. Mario Draghi nehezményezte a kormánykoalícióban bekövetkezett törést, attól tartva, hogy az eset precedenst teremthet a jövőben.

Sajtókommentárok szerint a felek közötti fagyos hangulat még Sergio Mattarella köztársasági elnökben is aggodalmat keltett.

Az államfő ugyanis attól tart, hogy visszatérhet a korábbi konfliktusoktól terhelt politikai klíma. A hasonló akciók ugyanis nem csak a kormány jövőbeli sorsára, hanem az egész ország hitelességére is rossz fényt vethetnek. Matteo Salvini a sajtónak úgy nyilatkozott, a bizalmatlanság jele, ha a kormány egészen július végéig életben kívánja tartani a 22 órával kezdődő kijárási tilalmat. Olaszország nemzeti jövedelmének 13 százalékát a turizmus adja. Elképzelhetetlen, hogy turisztikai vonzereje legyen egy olyan országnak, ahol a bárok, az éttermek és a parkok zárva vannak – magyarázta aggodalmait Salvini.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.