Tiltakoznak a spanyol bírók a jogállamiság megsértése ellen

Hollandia Covid-tesztnyaralással kísérletezi ki a koronavírus-biztos vakációt; nem rendez versenyt a transznemű sportolókat elutasító államokban az amerikai Nemzeti Egyetemi Atlétikai Szövetség. San Marino a Szputnyik V segítségével nyeri vissza szabadságát; a spanyol bírók szerint sérült a bírói függetlenség.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 04. 13. 14:04
null
A spanyol az Igazságügyi Főtanács (CGPJ) ülése Fotó: Képernyőkép Forrás: eleconomista.es
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hollandia Covid-tesztnyaralásra küld 189 turistát

Hétfőn 189 holland turista utazott Rodosz szigetére, hogy részt vegyen a Sunweb utazási iroda és fapados repülőtársaság kísérletében. A vállalat arra keresi a választ, hogyan lehet tömegeket úgy nyaraltatni, hogy a vakáció koronavírus-biztos legyen.

A tesztnyaralásban résztvevők egy görög szigeten található hotelben fognak nyolc napig üdülni. A kísérleti alanyok nem hagyhatják el az égei-tengeri üdülőhely területét, de ezen kívül nem korlátozza őket semmi a szabadidejük eltöltésében. Az önkéntesek indulás előtt PCR teszten estek át, visszatérésük után pedig karanténba kell majd vonulniuk. A nyaralók tevékenységeit a csoporttal utazó megfigyelők is elemzik majd, a megfigyelők azonban nem avatkoznak bele a vakációzók programjába.

A kísérlet célja, hogy kiderüljön, lehetséges-e, és ha igen, akkor hogyan, a biztonságos nyaralás a még mindig jelenlévő koronavírus idején.

Forrás: The Brussels Times

Az NCAA nem rendez versenyt a transznemű sportolókat elutasító államokban

Az amerikai Nemzeti Egyetemi Atlétikai Szövetség (NCAA) kijelentette, hogy azokban az államokban, amelyekben „transzfób” törvényeket fogadnak el, nem fog versenyeket szervezni. Az NCAA a transzfób törvények alatt azokat a 28 amerikai állam által elfogadott törvényeket érti, amelyek alapján az egyetemisták csak biológia nemük szerint versenyezhetnek, azaz a transznemű sportolók nem vehetnek részt a saját maguk által meghatározott nemük szerinti csapatban. Ezek a törvények elsősorban a női versenyzőket védik a férfinak született, de időközben nővé változott transznemű női sportolóktól, a sportszerűség, a fairplay és az esélyegyenlőség jegyében.

Forrás: Independent

San Marino a Szputnyik V-vel lábal ki a vírusból

San Marino a legjobb példa arra, hogy az oltás jelenti a kiutat a pandémiából. A Szputnyik orosz vakcinának köszönhetően a mini állam lassan visszaszerzi szabadságát. A megszorító intézkedések fokozatos feloldása mellett döntött a kormány. Az éttermek este fél 10-ig fogadhatják a vendégeket, jövő héttől pedig egészen este 11 óráig. Április 26-tól kezdődően az éjszakai kijárási tilalmat is feloldhatják.

Forrás: la Repubblica

A spanyol bírók szerint sérült a bírói függetlenség

Több mint 2500 bíró követeli az Európai Uniótól, hogy lépjen fel a spanyolországi jogállamiság „súlyos megsértésével” szemben.

Három spanyol szervezet, amelyek összesen több mint kétezer bírót képviselnek az országban, levelet küldtek az EU alelnökének, Vêra Jourovának és Didier Reynders EU biztosnak. Úgy vélik, hogy Spanyolországban jelenleg a jogállamiság súlyos megsértésének kockázata áll fenn a legfrissebb jogalkotási reformok miatt. Szerintük az új előírások befolyásolják a bírói függetlenséget.

A szenátus március végén fogadta el a kormányon lévő szocialisták (PSOE) és a szélsőbaloldali Podemos által szorgalmazott törvényjavaslatot, amely korlátozza az igazságszolgáltatás funkcióit. A reform egyebek között kimondja, hogy az Igazságügyi Főtanács (CGPJ) mostantól nem nevezhet ki tetszőlegesen új vezető tisztviselőket mandátumuk lejárata után. A döntés meghozatalában a kormány is részt fog venni.

Forrás: 20 minutos (1), 20 minutos (2)

(Borítókép: Képernyőkép a spanyol Igazságügyi Főtanács (CGPJ) üléséről készült felvételről. Forrás: eleconomista.es)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.