Nem tudnak kormányt alakítani a katalánok

Saját bíróságán ítélik el a genti ügyészt szexuális zaklatás miatt; Palermo polgármestere az Európai Parlamenthez fordul a migrációs krízis miatt. Iszlamista fejkendős jelölt kampányol a franciaországi regionális választásokon; Katalóniában egyik pártnak sem sikerült felállítania a kormányzáshoz szükséges koalíciót.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 05. 12. 13:45
null
Pere Aragones Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A genti ügyészt saját bíróságán ítélik el szexuális zaklatás miatt

A belgiumi város, Gent ügyésze, Johan Sabbe ellen az ügyész fiatal női sofőrje tett feljelentést. A sofőr szerint az ügyész rendszeresen zaklatta őt szexuális, majd pornográf tartalmú szöveges üzenetek és a nemi szervéről készült fotók küldözgetésével, valamint rendszeresen tapogatta is őt.

Sabbe első tárgyalása azon a bíróságon zajlott hétfőn, ahol a hivatalból felfüggesztése előtt ő is ügyészként dolgozott. Ha a bíróság bűnösnek ítéli, Sabbe egy évig terjedő börtönbüntetésre számíthat.

A vádlottak padján álló ügyész azonban cáfolja a zaklatás vádját, mert állítja, hogy nem kapott elutasító jeleket az alkalmazottjától, ezért akkor úgy gondolta, hogy egy hajóban eveznek.

Forrás: BrusselsTimes

Palermo polgármestere az Európai Parlamenthez fordul segítségért

Orlando Leoluca, palermói polgármester Davide Sassolihoz és Ursula von der Leyenhez címzett levelében egy Földközi-tengeri flotta felállítását sürgeti, amely a bevándorlók vízi mentéséért lenne felelős.

Szerinte Európának két fronton kell bizonyítania: a vakcinabeszerzés és a menekültkrízis megoldásában. A baloldali politikus a tengeri szerencsétlenséget szenvedettek megmentésére egy Rescue European Service nevű szervezet létrehozását sürgeti, amely az EU finanszírozna.

Matteo Salvini azonnali határvédelmet sürget Mario Draghi kormányfőtől. A bevándorlási krízis megoldása a kormány első számú feladata lett, akár törést is hozhat a koalíciós felek között.

Forrás: Repubblica, Jánosi Dalma

Iszlamista fejkendős jelölt kampányol a franciaországi regionális választásokon

A francia parlament nemrégiben fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a Francia Köztársaság választott tisztviselői és köztisztviselői részére a vallási jelképek, például a fejkendő viselését hivatalos feladataik ellátása közben. A törvényt a legnagyobb kormányzó párt, az Emmanuel Macron által alapított Köztársaság Lendületben (LREM) képviselői indítványozták, és a rendelet célja a Francia Köztársaság értékeinek a betartatása, valamint az iszlám (és más vallások) távoltartása a közigazgatástól.

Az LREM egyik regionális képviselőjelöltje, Sara Zemmahi azonban fejkendőben fényképezkedve kampányol a regionális választások hajrájában. A muzulmán képviselőjelöltet Stanislas Guerini, az LREM pártvezetője felszólította a fejkendő mellőzésére. Marine Le Pen pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek az alelnöke, Jordan Bardella felvetette a kérdést, hogy a kormányzó párt vajon így védi-e meg a köztársaság értékeit a terjedő iszlámmal szemben.

Nem tudnak kormányt alakítani a katalánok

A februári voksolás óta – melyet a szocialista párt nyert meg a volt egészségügyi miniszter, Salvador Illa vezetésével – nem sikerült egyik pártnak sem felállítania a kormányzáshoz szükséges koalíciót, pedig a határidő vészesen közeleg, május 26-ig fel kell állítani az új kormányt. Ha ez nem történik meg, ismét kiírják a választásokat a régióban. A szocialisták hiába nyertek, senki sem hajlandó társulni velük.

A nacionalista pártok közül a választásokon második helyezett ERC (katalán republikánusok) és a harmadik Junts per Cataluna (Együtt Katalóniáért) vetekszik a parlamenti helyekért, ám hónapok óta nem tudnak dűlőre jutni. Az ERC jelöltje, Pere Aragonés közölte, hogy egyedül kezdi meg a kormányzást, ehhez azonban legalább a többi kisebb párt támogatását el kellene nyernie.

Forrás: LasextASEXTA, Lavanguardia, Tóth Brigitta

Kiemelt kép: Pere Aragonés, a katalán republikánusok jelöltje Fotó: Flickr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.