időjárás 3°C Virgil 2022. november 27.
logo

Óriási vihart kavart az erdélyi medve kilövése

Pataky István (Marosvásárhely)
2021.05.07. 12:49
Óriási vihart kavart az erdélyi medve kilövése

Továbbra is óriási hullámokat vet Romániában a legnagyobb európai barnamedvének tartott Arthur kilövése. A környezetvédők, az állatbarátok, de a különböző médiaplatformokon megszólalók túlnyomó többsége is trófeaszerzés céljából történt orvvadászatnak tartja Emanuel von und zu Liechtenstein Ausztriában élő herceg székelyföldi akcióját.

A botrány nyomán máris megváltoztatták a lakott területeken kárt okozó vadak kilövésére vonatkozó jogszabály bizonyos előírásait.

Az új szabályozás értelmében a kilövési engedély csak tizenöt napig érvényes, és a vadat csak a kilövést kérvényező vadásztársaság személyzetének a tagja terítheti le.

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi minisztere egy televíziós interjúban megemlítette: tavaly tizenkét, 2019-ben pedig kilenc ember vesztette életét medvetámadás következtében, idén eddig egy személyt ölt meg a medve. A Maszol.ro erdélyi hírportál által idézett tárcavezető szerint az Arthurt leterítő Emanuel von und zu Liechtenstein nem vadászhatott egyedül, az ozsdolai vadásztársaság munkatársainak el kellett kísérniük őt. Tánczos nyomatékosította:

folyamatban van a vizsgálat azzal kapcsolatban, hogy a vadászatot kifejezetten Arthur, vagy egy másik medve kilövésére szervezték.

A Kovászna megyei ügyészség átvette az ügyet a rendőrségtől, és orvvadászat, valamint engedély nélküli fegyverhasználat gyanújával vizsgálódik. Az Agent Green szervezet, valamint az osztrák VGT közös közleménye szerint a herceg a környezetvédelmi minisztérium egy problémás, háztáji gazdaságokban kárt okozó nőstény egyed kilövésére vonatkozó engedélye alapján lőtte ki az erdő mélyén, a lakott területektől távol élő hímet. Romániában egyébként legkevesebb hétezer barnamedve él.

A romániai vadászegyesületek szövetsége azt kéri az illetékes állami intézményektől, hogy mérjék fel a romániai medvepopulációt az éves kilövési kvóta tudományos szabályozása érdekében.

Alina Mungiu Pippidi román politológus szerint magas tisztséget betöltő személyek is egyengethették a herceg romániai vadászatát. Megemlítette, hogy Lichtenstein adóparadicsomnak számít, ahol rengeteg ember mossa tisztára a pénzét, a hercegi család pedig egy nagy befektetési alap tulajdonosa, bankjuk is van Romániában. Emlékeztetett rá: a herceg apja által vezetett egyesület kitüntette Klaus Johannis román államfőt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.