időjárás °C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Tovább gyűrűzik a brüsszeli vakcinabotrány – íme az újabb fejezet + videó

2021.05.06. 11:23
Tovább gyűrűzik a brüsszeli vakcinabotrány – íme az újabb fejezet + videó

Újabb fordulat az Európai Unió vakcinabotrányában. Kiderült, hogy az EU vakcinabeszerzési biztosa, akinek családi számláján hirtelen megjelent négymillió euró, korábban is szoros üzleti kapcsolatban állt a legnagyobb oltóanyaggyártókkal. Például a Pfizerrel és az AstraZenecával. Új folytatással jelentkezett a Feketén-fehéren blog – olvasható a Bors online felületén.

Megint újabb megválaszolatlan kérdések az Európai Unió egészségügyi biztosát, Stella Kyriakidest érintő botrányban. Elsőként néhány napja a Feketén-fehéren videóblogban Ómolnár Miklós újságíró hívta fel a figyelmet arra, hogy Stella Kyriakides családi számláján váratlanul megjelent négymillió euró, amelyet sokan összefüggésbe hoznak az egészségügyi biztos által megkötött – az Európai Uniót hátrányosan érintő – vakcinaszerződésekkel.

És most itt az újabb fordulat az Európai Unió vakcinabotrányában.

A Feketén-fehéren blog kiderítette, hogy az EU vakcinabeszerzési biztosa már évekkel korábban szoros üzleti kapcsolatban állt a legnagyobb vakcinagyártókkal.

Például a Pfizerrel és az AstraZenecával.

Stella Kyriakides ugyanis hosszú időn át át vezette az Europa Donna nevű ciprusi szervezetet, aztán meg éveken át a European Donna hálózatot összefogó European Breast Cancer Coalition Europa Donna szervezet elnökeként is tevékenykedett.

Márpedig ezek a szervezetek pénzügyileg, mint a kutya a póráztól, szinte kizárólagosan a nagy vakcinagyártóktól függenek

– állapítja meg a Bors cikke.

Az European Breast Cancer Coalition és az Europa Donna pénzügyi beszámolóiból például kiderül, hogy az elmúlt években sok millió eurós támogatásokat kaptak a Pfizertől, az AstraZenecától és a Johnson and Johnsontól is.

Ezt mindenki láthatja, aki veszi a fáradságot és tanulmányozza a biztos asszony által vezetett European Breast Cancer Coalition pénzügyi beszámolóit. A bérektől az utazási költségekig, a konferenciákig, mindent a vakcinagyártók fizettek.

Az EU egészségügyi biztosa korábban nagy adományokat fogadott el a vakcinagyártóktól
Fotó: Bors – Mediaworks

Mindez újabb bizonyítéka annak, hogy a vakcinabeszerzésekért felelős biztos egy „érdekháló” részeként, korábban egzisztenciálisan is a vakcinagyártóktól függve kötötte meg az Európai Unió állampolgárai számára hátrányos vakcinaszerződéseket, amelyek szinte csak a gyártóknak kedveznek. Lehetővé teszik például a késedelmes szállításokat minden következmény, szankció nélkül.

AZ EDDIGI LELTÁR

Négymillió euró a magánszámlán, a vakcinagyártóktól egzisztenciálisan függő EU-biztos az egyik oldalon, oltásra váró, egyre hangosabban átkozódó európai uniós polgárok a másik oldalon.

Vajon miért hallgat az álszent módon jogállamiságról, korrupcióról papoló Brüsszel? Miért nem indul meg a híres-hírhedt európai ügyészség? – teszi fel a kérdést a cikk.

A témában a Bors eredeti cikke IDE kattintva érhető el.

(A borítóképen Stella Kyriakides, az Európai Unió egészségügyi biztosa. Forrás: MTI/EPA/Aris Oikonomou)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.