időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo

Állami támogatással bővíti gyárát a dán Lego vállalat

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.06.18. 17:14
Állami támogatással bővíti gyárát a dán Lego vállalat

A Lego állami támogatással 53 milliárd forintból bővíti a nyíregyházi üzemét

– jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken, a Lego Manufacturing Kft. beruházását bejelentő budapesti sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter közölte, hogy a fejlesztés 250 új munkahelyet hoz létre a nyírségi megyeszékhelyen, így azt a kormány 5,85 milliárd forinttal támogatja. Értéke alapján a Lego beruházása a harmadik legjelentősebb az ideiek közül, és a dán vállalatcsoport a második legjelentősebb üzemét építi ki Nyíregyházán. A miniszter szerint a vezető nemzetközi cégek magyarországi befektetései is azt bizonyítják, hogy belföldön minden feltétel adott a magas szintű termeléshez.

Ebben a rendszerben a korszerű technológiát alkalmazó vállalatok, a magyar munkavállalók teljesítménye, a fejlett infrastruktúra és a támogató gazdaságpolitika éppen olyan tökéletesen illeszkedik egymáshoz, mint a legókockák

– fogalmazott.

A befektetőbarát gazdasági környezetnek ugyanakkor – mint mondta – nélkülözhetetlen eleme a versenyképes adórendszer is, Magyarország ezért visszautasítja az adópolitikáját érő kifogásokat, nemzetállami hatáskörben akarja tartani az adókivetés jogát és ragaszkodik az alacsony adókkal megszerzett versenyelőnyéhez. Szijjártó Péter elmondta: a gyors és hatékony oltási program gazdasági előnyt eredményezett, de a siker csak akkor lehet tartós, ha az ország a beruházások nemzetközi versenyét is megnyeri. A Lego-csoport alelnöke a befektetést azzal indokolta, hogy a vállalatcsoport a válság ellenére is több mint 20 százalékkal növelte a forgalmát tavaly. Jesper Hassellund Mikkelsen hozzátette, hogy a nyíregyházi gyár a 2014-es megnyitás óta lépésről lépésre fejlődött, és most eljuthatott oda, hogy a fröccsöntőkapacitása 50 százalékkal, a csomagolási kapacitása pedig 30 százalékkal nő.

Munkások dolgoznak a Lego-csoport új nyíregyházi gyárában 2014. március 25-én, a létesítmény átadásának napján
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A nyíregyházi építkezés 2023-ban ér véget, a gyár területe több mint 70 ezer négyzetméterrel bővül. A beruházást a térség országgyűlési képviselője elsősorban azért üdvözölte, mert – mint mondta – a térségnek a válság után különösen nagy szüksége van új munkahelyekre. Vinnai Győző (Fidesz) szerint a cég megbecsüli a helyi alkalmazottakat, akik bebizonyították, hogy a magyar munkaerő a legmagasabb termelési színvonal követelményeinek is megfelel. A világhírű dán építőjáték-gyártó magyarországi cége 2008-ban jött létre. Nyilvános beszámolója szerint a Lego Manufacturing Kft. forgalma 2019-ben meghaladta a 37,5 milliárd forintot, 2020-ban pedig megközelítette a 47 milliárd forintot. Mindkét évben túlnyomórészt exportból származott a bevétel. A nyereség tavalyelőtt meghaladta az egymilliárd forintot, tavaly megközelítette az 1,5 milliárd forintot.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.