Közel ezer bűnözőt vett őrizetbe az Europol Európa-szerte

A Trójai pajzs hadművelet több mint száz országra terjedt ki az egész világon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 08. 16:24
null
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Több mint 800 embert őrizetbe vettek egy nagyszabású összehangolt nemzetközi rendőrségi művelet során

– jelentette be az Europol, az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete keddi sajtótájékoztatóján.

A több mint száz országra kiterjedő akcióban a hatóságokat az vezette sikerre, hogy egy feltört üzenetküldő alkalmazás révén követni tudták a bűnözők kommunikációját drogcsempészettel, pénzmosással és egyéb tervbe vett akcióikkal kapcsolatosan. Az Europol, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), valamint a svéd és a holland rendőrség tisztségviselői tájékoztattak a globális művelet európai részéről, amiből kiderült: Svédországban hetven, Hollandiában pedig 49 embert fogtak el. Berlini bejelentés szerint több mint hetven gyanúsítottat fogtak el Németországban. Az akcióban részt vettek még Ausztrália, Ausztria, Észtország, Litvánia, Norvégia, Új-Zéland, Nagy-Britannia, Németország és az Egyesült Államok hatóságai. Több mint 48 millió dollár (13,6 milliárd forint) értékű készpénzt és kriptovalutát, ékszereket, fegyvereket és több tonna kábítószert foglaltak le a műveletben.

Jean-Philippe Lecouffe, az Europol igazgatója szerint a Trójai pajzs kódnevű akció volt az eddigi egyik legnagyobb és legpontosabban kidolgozott művelet, amelyben szembe tudtak szállni a titkosított kommunikációs hálózatokat használó bűnbandákkal. Az amerikai és az ausztrál hatóságok 2019-ben hozták létre az ANOM nevű üzenetküldő szolgáltatást nyújtó vállalatot. Idővel több mint háromszáz bűnbanda kezdte el használni a hatóságok által elterjesztett kódolt telefonokon az ANOM alkalmazását, amelynek a titkosítását a rendőrök feltörték, hogy hozzáférjenek a bűnözők tevékenységeikre vonatkozó adatokhoz. Összesen mintegy 37 millió üzenet került a nyomozók birtokába, az adatok áttekintése másfél évet vett igénybe.

Néhány órával az Europol tájékoztatója előtt az ausztrál és az új-zélandi rendőrség már hírt adott a globális műveletről, amelynek keretében a két országban több mint 250 embert tartóztattak le. Reece Kershaw ausztrál szövetségi rendőrparancsnok a sajtónak azt mondta, a gyanúsítottak motorbiciklis bandák, illetve az ausztrál maffia és ázsiai kartellek tagjai, akik ipari mennyiségben csempésztek kábítószert Ausztráliába. A hétfőn tartott nagyszabású razziákban 3,7 tonna kábítószert, 104 lőfegyvert és körülbelül 45 millió ausztrál dollárt (mintegy tízmilliárd forintot) foglaltak le. Reece Kershaw ausztrál szövetségi rendőrparancsnok szerint a hatóságok hat titkos droglabort számoltak fel, és 21 halálos fenyegetés valóra váltását akadályozták meg, tömeges gyilkosságokat hiúsítottak meg, megóvták például egy öttagú család életét is. A bűnözők a többi között egy kávézó ellen is gépfegyveres támadást terveztek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.