Szélsőjobboldali rendőri egységre bukkantak Frankfurtban

A szélsőséges nézetek nemcsak a német rendőrségben, hanem az ország haderejében is egyre terjednek.

2021. 06. 10. 17:02
German Defence Minister Annegret Kramp-Karrenbauer visits troops of the German army Bundeswehr in Celle
Kockázatos megbízatás elé néz az új védelmi miniszter Fotó: REUTERS/Fabian Bimmer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurt rendőrsége szélsőjobboldali tevékenység miatt feloszlatta az egyik különleges egységét, a SEK-et (Spezialeinsatzkommando)

– közölte Hessen tartomány egyik tisztségviselője csütörtökön.

Peter Beuth tartományi belügyminiszter elmondta, hogy az elfogadhatatlan kötelezettségszegés következtében elkerülhetetlen volt az alakulat feloszlatása. A politikus szerint egy teljesen új vezetői kultúrát kell kialakítani a rendőrség alsó és felső szintjein egyaránt. – A különleges egységeink természetesen a jövőben is nélkülözhetetlenek lesznek, ám meg kell változtatnunk a működésük körülményeit – jelentette ki.

A frankfurti ügyészség és Hessen tartomány bűnügyi rendőrsége szerdán számolt be róla, hogy nyomozást folytatnak húsz rendőrtiszt ellen, akik szélsőjobboldali üzeneteket váltottak egymással egy chatcsoportban. Az ügyészség közölte:

a frankfurti rendőrség tagjai gyűlöletkeltő tartalmakat és olyan, egykori náci szervezetek által alkalmazott szimbólumokat osztottak meg egymással, amelyeket ma már tilos használni Németországban.

A 29 és 54 év közötti rendőrtisztek egy fő kivételével mind aktív szolgálatot teljesítettek eddig.

– A leleplezés során bebizonyosodott a gyanú, hogy a frankfurti SEK egyes tagjai a szélsőjobboldalhoz húznak – mondta Beuth. Hozzátette: – A nyomozás eredményétől függetlenül számomra egyértelmű, hogy ezek közül az emberek közül senki sem fog tovább dolgozni a hesseni különleges egységnél.

A tartomány rendőrsége a szélsőjobboldali eszmék gócpontjává vált az elmúlt időszakban: 2018-ban, 2019-ben és 2021 elején is indítottak nyomozást hesseni rendőrtisztek ellen radikális tevékenység miatt. Ugyanakkor nemcsak a rendőrséget, hanem a szövetségi haderőt is sújtották efféle botrányok az utóbbi években.

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter tavaly kénytelen volt feloszlatni egy katonai elitalakulatot, amelynek tagjairól kiderült, hogy szélsőséges nézeteket vallanak.

Az érintett alakulat a német hadsereg (Bundeswehr) különleges bevetési egysége, a Kommando Spezialkräfte, azaz a KSK egyik részlege.

Annegret Kramp-Karrenbauer védelmi miniszter fellép a szélsőjobboldali eszmék ellen
Fotó: Reuters/Fabian Bimmer

Az egységnél szolgáló katonák szélsőjobboldali megnyilvánulásait sokáig nem vették figyelembe, ám 2020 májusában elkerülhetetlenné vált a beavatkozás. Ekkor ugyanis a rendőrség egy bejelentést követően felásta az egyik KSK-s katona kertjét, és két kilogramm robbanóanyagra, több ezer lőszerre és néhány pisztolyra bukkant. A házkutatás során pedig bebizonyosodott a katona szélsőjobboldali kötődése, akit ezután letartóztattak. A védelmi miniszter ekkor az egész KSK-ra nézve kilátásba helyezte a felszámolást, végül azonban az egység megmaradt alakulatainak azonnali átszervezéséről döntött. Eva Högl, a német szövetségi parlament védelmi bizottságának vezetője szerint sok minden változott, mióta Kramp-Karrenbauer nyilvánosságra hozta az ügyet.

– A Bundeswehrben zéró toleranciát alkalmazunk a szélsőjobboldali nézetekkel szemben. Elbocsátjuk azokat, akikről bebizonyosodik, hogy szélsőséges eszméket vallanak. Ez egyszerre helyes és létfontosságú

– hangsúlyozta a politikus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.