Visszatérhetnek a magyar katonák Afganisztánba?

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerint a törökök, pakisztániak és magyarok együtt védhetnék a kabuli repülőteret.

2021. 06. 14. 21:52
Magyar katonák megérkeznek Puli Humriból a Camp Marmal táborba Mazari-Sarifban, hogy leadják felszerelésüket 2013. március 3-án. A magyar vezetésű Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) ez év tavaszán fejezi be a feladatát, a Magyar Honvédség kivonja PRT-kontingensét Baglán tartományból. Ezzel egy időben Magyarország a tartományi fejlesztési tevékenységét is befejezi Afganisztánban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tájékoztatták Joe Bident arról, hogy Pakisztánnal, valamint Magyarországgal együtt biztosítanák a kabuli repülőtér biztonságát – árulta el Recep Tayyip Erdoğan török elnök a hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján az Anadolu hírügynökség tudósítása szerint. Szavai megerősítik azokat a korábbi értesüléseket, amelyek szerint bizonyos feltételek mellett Törökország vállalná a repülőtér őrzését azután is, hogy a szeptember 11-i határidő után a nemzetközi csapatok elhagyják Afganisztánt. Orbán Viktor miniszterelnök éppen a csúcstalálkozó előtt egyeztetett a török államfővel, az MTI tájékoztatása szerint a megbeszélésen „a kétoldalú katonai és védelmi ipari együttműködésről” is szó volt.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) Recep Tayyip Erdoğan török államfõvel (b) tárgyal Brüsszelben
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Lapunk kereste a Honvédelmi Minisztériumot is az ügyben, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Korábbi nyilatkozatok szerint a törökök ötszáz katonával járulnának hozzá a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér, Afganisztán legnagyobb repülőterének a védelméhez és működtetéséhez a nemzetközi erők kivonulása után is. Ankara azonban leszögezte, hogy ezt a NATO politikai, anyagi és logisztikai támogatásához kötik. A bejelentés után a tálibok figyelmeztettek, hogy ellenzik a lépést, mert az ellentétes a megállapodással.

Éppen június 9-én tért haza egyébként az utolsó kilenc magyar katona Afganisztánból, ezzel lezárva 18 éve tartó szerepvállalásunkat az országban. Magyar honvédek már korábban is részt vettek a kabuli repülőtér biztosításában, így a megfelelő tapasztalattal is rendelkezünk a feladat esetleges ellátásához.

Hazaérkeztek az afganisztáni külszolgálat utolsó magyar katonái
Fotó: Havran Zoltán

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.