Angela Merkel szorosabb partnerségi együttműködést sürgetett

Washingtoni látogatása során a német kancellár elmondta: mindenekelőtt az ENSZ szerepének erősítését tartja fontosnak.

Forrás: MTI2021. 07. 15. 21:21
MERKEL, Angela
A német kancellár a partnerségi együttműködés elmélyítését hangsúlyozta washingtoni látogatásán (A képen Angela Merkel beszédet mond, miután Ronald Daniels, a Johns Hopkins Egyetem elnöke kitüntette a humanista tudományok tiszteletbeli doktora címmel az egyetem washingtoni kampuszán 2021. július 15-én) Fotó: Manuel Balce Ceneta Forrás: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel német kancellár fokozott nemzetközi párbeszédet és partnerségi együttműködést sürgetett a globális kihívások kezelésére csütörtökön washingtoni látogatása során.

A német kormányfő mindenekelőtt az ENSZ szerepének erősítését tartja fontosnak.

– Cselekvőképesebbé kell tennünk a világszervezetet, mert továbbra is az nyújtja a legjobb esélyt arra, hogy globális választ adhassunk a globális kihívásokra – hangsúlyozta Merkel, miután átvette a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem díszdoktori címét. Mint mondta, a koronavírus-járvány erre a legjobb példa.

Egyben kiemelte Európa és az Egyesült Államok szoros partnerségi viszonyát is.

– Nincs a világnak még két olyan régiója, amelyek ilyen mélyen és széles körben összefonódnának a közös értékeket és érdekeket tekintve, mint Európa és Észak-Amerika

– húzta alá a kereszténydemokrata politikus.

Merkel washingtoni látogatásának központjában Joe Biden amerikai elnökkel tartandó tanácskozása áll.

A német kancellár a partnerségi együttműködés elmélyítését hangsúlyozta washingtoni látogatásán (A képen Angela Merkel beszédet mond, miután Ronald Daniels, a Johns Hopkins Egyetem elnöke kitüntette a humanista tudományok tiszteletbeli doktora címmel az egyetem washingtoni campusán 2021. július 15-én)
Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta

Az amerikai elnök nem sokkal korábban Twitter-oldalán sziklaszilárdnak nevezte Washington és Berlin partnerségét. Mint írta, elszántak abban, hogy az elkövetkező években a közös kihívásokat együttes erőfeszítésekkel oldják meg.

Merkel nem sokkal korábban Kamala Harris amerikai alelnökkel találkozott rezidenciáján.

– Valóban nagyon jól együtt tudunk működni a közös értékeink erősítése érdekében

– mondta a német kancellár.

Symone Sanders, Harris szóvivője szerint a két politikus geopolitikai fenyegetésekről és kihívásokról egyeztetett, különös tekintettel a transzatlanti kapcsolatok erősítésére, illetve a környezetvédelmi és a járványellenes együttműködés folytatására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.