Hölvényi György: Meg kell akadályozni az észak-etiópiai konfliktus kiterjedését!

A kereszténydemokrata politikus az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szorgalmazta a fegyveres konfliktus felszámolását.

Magyar Nemzet
2021. 07. 06. 20:46
null
Hölvényi György EP-képviselő. Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meg kell akadályozni az észak-etiópiai konfliktus további kiterjedését, ezért mind a kétoldali, államközi kapcsolatokat, mind pedig az ENSZ adta lehetőségeket kihasználva el kell érni, hogy a szemben álló felek tárgyalóasztal mellé üljenek

– mondta Hölvényi György az etiópiai Tigré régióban kialakult humanitárius válságról szóló európai parlamenti plenáris vitán Strasbourgban kedden. A KDNP európai parlamenti képviselője szerint alig két évvel Abiy Ahmed miniszterelnök Nobel-békedíjjal való kitüntetése után az etiópiai kormányerők fegyveres hadműveletbe kezdtek Tigrében, amely eddig 2500 civil áldozatot követelt. – Ki kell mondanunk, hogy a kormány katonai művelete humanitárius katasztrófát idézett elő. 735 ezer ember kényszerült lakóhelyének elhagyására, és további hetvenezer menekült érkezett Szudánba – húzta alá.

Kiemelte,

minden nap újabb beszámolók látnak napvilágot az etiópiai és eritreai katonák kegyetlenkedéseiről, a nők elleni erőszakról, a fosztogatásokról és a templomokat, mecseteket és kolostorokat ért támadásokról.

Hölvényi György 2019-ben személyesen is ellátogatott az érintett észak-etiópiai régióba. – A lakosság megpróbáltatásaihoz nagyban hozzájárult, hogy a humanitárius szervezetek hónapokig nem tudtak eljutni Tigrébe, és jelenleg sem képesek minden rászorulót elérni. Most az élelmiszerhiány jelenti a legnagyobb veszélyt: kétmillióan éheznek és több mint ötmillió ember szorul humanitárius segítségre – emlékeztetett.

Asszonyok és gyerekek egy középiskolai tanteremben Etiópia északi Tigré tartományában Fotó: MTI/AP/Ben Curtis

A kereszténydemokrata politikus aláhúzta: a fegyveres konfliktus és a „nagy etióp gáttal” kapcsolatos egyoldalú, a Szudánnal és Egyiptommal való megegyezést nélkülöző etiópiai döntések Afrika stabilitását fenyegetik. Az etióp kormány által bejelentett tűzszünet korlátozottan, de lehetőséget ad a reagálásra. Fel kell számolni a segélyek eljuttatásának minden akadályát. Európa alapvető érdeke a gyors és hatékony fellépés, a konfliktus további kiterjedésének megakadályozása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.