Tévedésből lőhették le a rendőrt Göteborg migránsnegyedében

Egy 17 éves fiút letartóztattak. Egyre több fegyveres támadást követnek el Svédországban.

2021. 07. 03. 13:44
null
Göteborg, 2021. július 1. Helyszínelõ rendõrök jármûvei Göteborgban 2021. július 1-jén, miután az éjjel bûnözõk agyonlõttek egy harmincas éveiben járó szolgálatos rendõrt a svédországi város Biskopsgarden negyedében, amely évek óta bûnbandák erõszakcselekményei miatt ismert. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Björn Larsson Rosvall Fotó: Björn Larsson Rosvall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztattak egy tizenhét éves fiút a svédországi Göteborgban. A tinédzsert egy harminchárom éves, karrierje elején álló rendőr meggyilkolásával gyanúsítanak a város Biskopsgården, főleg migránsok lakta negyedében. Ulrika Åberg ügyész péntek délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: a fiút korábbról már ismerték a hatóságok, azonban ő tagadja a gyilkosság vádját. A rendőrség közleménye szerint nem valószínű, hogy a rendőrtiszt meggyilkolása volt a szerdai lövöldözés célja, az ügyben továbbra is intenzív nyomozás zajlik többek közt kutyás járőrökkel és rendőrségi helikopterekkel. Korábbi sajtóértesülések szerint összesen százötven bűnjelet foglaltak le, kétszáz embert hallgattak ki és mintegy húsz személyt vettek őrizetbe a hatóságok. Az Aftonbladet svéd hírportál arról számolt be,

a rendőr feltehetőleg a migránsnegyedekben tomboló bandaháborúk áldozata lett.

Helyszínelő rendőrök járművei Göteborgban 2021. július 1-jén
Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Björn Larsson Rosvall

A nyomozóknak két szemtanú is megerősítette, hogy a bűncselekmény elkövetése előtt a fiút fegyverrel a kezében látták futni Göteborgban, és úgy tűnt, mintha éppen menekülne. Az elmúlt tizennégy évben ez volt az első alkalom, hogy egy szolgálatban lévő rendőrtisztet öltek meg Svédországban, az utolsó eset 2007-ben történt. A Svéd Bűnmegelőzési Tanács májusi adatai szerint az elmúlt húsz évben a halálos kimenetelű lövöldözések száma Európában leginkább Svédországban emelkedett, főként az utóbbi években, amikor a fegyveres támadásokkal párhuzamosan a bűnszervezetekhez köthető bűncselekmények száma is jelentősen megnőtt. Tavaly több mint 360 lőfegyveres támadás történt, ezekben 47-en vesztették életüket, ami rekordnak számít.

– Megrendüléssel fogadtuk a hírt, hogy egy kollégánk meghalt. Gondolataink a családjával, szeretteivel és munkatársaival vannak

– nyilatkozta Anders Thornberg rendőrfőkapitány.

A göteborgi rendőrség pedig elmondta, intenzív nyomozás zajlik az ügyben más rendőrőrsök közreműködésével. A múlt héten megbuktatott svéd kormány még hivatalban lévő belügyminisztere, Mikael Damberg azt közölte, hogy ez a támadás nemcsak a rendőr és hozzátartozói ellen irányult, hanem az egész svéd társadalom és demokrácia ellen.

Biskopsgården mér évekkel ezelőtt hírhedtté vált a városnegyedben tevékeny bűnbandák miatt. Erik Nord, a göteborgi rendőrség főkapitánya korábban azt mondta: „sürgősen kezelni kell a helyzetet, különben a gengszterek paradicsomává válunk”. Tavaly ősszel Svédországban mintegy negyven olyan bűnbandát azonosítottak, melyek családi alapon, vagyis klánként tevékenykednek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.