időjárás 26°C Ottó 2022. július 2.
logo

Háborús szituációt szült a határunkon a migránshullám

Angela Merkel az afgánoknak már nem nyitna kaput

MTI
2021.08.31. 14:08 2021.08.31. 14:55
Angela Merkel az afgánoknak már nem nyitna kaput

Az otthonukhoz minél közelebb kell segíteni az afganisztáni tálib fordulat miatt menekültté váló embereknek

– mondta Angela Merkel német kancellár kedden Berlinben. A kormányfő Sebastian Kurz osztrák kancellárral tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az uniós belügyminiszterek keddi értekezletén Németország azt az álláspontot képviseli, hogy „lehetőleg sok embernek a hazájához közel kell biztosítani a humanitárius ellátás lehetőségét”. Merkel hangsúlyozta, hogy a menekültek előre meghatározott csoportokba, kontingensekbe rendezett befogadásáról majd csak akkor lehet tárgyalni, amikor már látható, hogy milyen nemzetközi menekültügyi folyamatok indulnak be a tálib hatalomátvétel miatt. 

Minden támogatás jó és fontos, amelyet az Afganisztán térségében fekvő országoknak lehet biztosítani a humanitárius segítségnyújtásra. Ugyanakkor az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint egyelőre nem is a határokon átívelő, hanem a belső migráció a nagy probléma – tette hozzá Angela Merkel. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az egészségügyi és humanitárius szállítmányok Afganisztánba juttatásához létfontosságú a kabuli nemzetközi reptér üzemeltetése.

A német kancellár elmondta, hogy a napokban tárgyalásokat folytattak több európai ország, köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Hollandia és Olaszország kormányával arról, hogy miként lehet közösen létrehozni átmeneti vagy egy erősebb képviseletet Kabulban azzal a céllal, hogy állandó legyen a kapcsolat a tálib vezetéssel.

Ez nem jelent diplomáciai elismerést, csupán az érintkezés csatornáinak megszilárdítását

– húzta alá Angela Merkel. 

Szólt arról is, hogy kormánya leginkább arra összpontosít, hogy rendezze a német hadsereg (Bundeswehr), a segélyszervezetek és más német szervezetek helyi segítői és családjaik helyzetét. Egyelőre a csoport nagysága is bizonytalan, tíz–negyvenezer fő közötti lehet, és nem tudni, hogy mennyien akarják elhagyni a hazájukat.

Sebastian Kurz kijelentette, hogy kormányának álláspontja ismert és változatlan, 

azaz Ausztria továbbra is elzárkózik újabb afgán menekültek befogadásától.

Hozzátette, hogy az osztrák kormány is azt tartja a legfontosabbnak, hogy a menekülteknek a hazájukhoz minél közelebb biztosítsák a támogatást.

 

Borítókép: Angela Merkel német és Sebastian Kurz osztrák kancellár. Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.