időjárás 3°C Gál 2021. October 16.
logo

Tájékoztató kampány indul Romániában a magyarországi választásokról

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.08.24. 11:32 2021.08.24. 14:34
Tájékoztató kampány indul Romániában a magyarországi választásokról

Tájékoztató kampányt indít a kolozsvári székhelyű Eurotrans Alapítvány a jövő évi magyarországi országgyűlési választáson szavazni óhajtó, magyar állampolgárságú romániai magyaroknak – derült ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) keddi hírleveléből. Az alapítvány központi irodájában, területi kiszállásain, telefonon, illetve interneten is tájékoztatást nyújt a választási részvételhez szükséges tudnivalókról, és segít a regisztrációval, adatfrissítéssel kapcsolatos ügyintézésben. Ebből a célból egy áttekinthető, könnyen kezelhető honlapot is létrehoztak a Regisztrácio.ro címen.

A jövő évi magyar országgyűlési választásokon részt vehet minden magyar állampolgárságú személy, így a romániai magyarok is, ha személyi adataik naprakészen szerepelnek a választási névjegyzékben és regisztrálnak a választásokra. 

Amennyiben a külföldi lakhelyű magyar állampolgár megházasodott, gyermeke született, elvált, haláleset történt a családban, nevet vagy lakcímet változtatott, állampolgári kötelessége jelezni a változásokat a magyar állam felé is – emlékeztet az RMDSZ hírlevele. A választási névjegyzékben történő adatfrissítést követően lehet regisztrálni a választáson történő részvételre: ezt akár online, akár az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány területi irodáiban is megtehetik a szavazni vágyók. Emellett továbbra is igényelhető a magyar állampolgárság, a magyar személyi igazolvány, a magyar útlevél és a különböző családtámogatások, mint az anyasági támogatás vagy a babakötvény.

– 2021 első felében több mint 170 konzuli napot és 800 kiszállást szervezett az Eurotrans Alapítvány. 

A területi irodáinkban történő ügyintézést is figyelembe véve összesen mintegy nyolcezer honosítási kérelem érkezett be hozzánk. Ha valaki még nem rendelkezik magyar állampolgársággal, de szeretne élni a szavazás lehetőségével, arra kérjük, igényelje mielőbb az állampolgárságot, hogy részt vehessen a választáson

– idézte Nagy Zoltán Leventét, az Eurotrans Alapítvány elnökét az RMDSZ közleménye.
Az Eurotrans Alapítványt az RMDSZ hozta létre, és 2015 óta – az iratcsomó összeállításában, a kérelmek kitöltésében, a fordítások elkészítésében – segít a kedvezményes honosításban azoknak a romániai magyaroknak, akik igénylik a magyar állampolgárságot.

Borítókép: Résztvevők az ezer székely leány napján az erdélyi Csíkszereda főterén 2018. július 7-én . Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt