idezojelek

Tájékoztató kampány indul Romániában a magyarországi választásokról

Az RMDSZ alapítványa a magyar állampolgárságú, kinti közösséget segíti a részvételben.

Cikk kép: undefined
Fotó: Czeglédi Zsolt

Tájékoztató kampányt indít a kolozsvári székhelyű Eurotrans Alapítvány a jövő évi magyarországi országgyűlési választáson szavazni óhajtó, magyar állampolgárságú romániai magyaroknak – derült ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) keddi hírleveléből. Az alapítvány központi irodájában, területi kiszállásain, telefonon, illetve interneten is tájékoztatást nyújt a választási részvételhez szükséges tudnivalókról, és segít a regisztrációval, adatfrissítéssel kapcsolatos ügyintézésben. Ebből a célból egy áttekinthető, könnyen kezelhető honlapot is létrehoztak a Regisztrácio.ro címen.

A jövő évi magyar országgyűlési választásokon részt vehet minden magyar állampolgárságú személy, így a romániai magyarok is, ha személyi adataik naprakészen szerepelnek a választási névjegyzékben és regisztrálnak a választásokra. 

Amennyiben a külföldi lakhelyű magyar állampolgár megházasodott, gyermeke született, elvált, haláleset történt a családban, nevet vagy lakcímet változtatott, állampolgári kötelessége jelezni a változásokat a magyar állam felé is – emlékeztet az RMDSZ hírlevele. A választási névjegyzékben történő adatfrissítést követően lehet regisztrálni a választáson történő részvételre: ezt akár online, akár az RMDSZ és az Eurotrans Alapítvány területi irodáiban is megtehetik a szavazni vágyók. Emellett továbbra is igényelhető a magyar állampolgárság, a magyar személyi igazolvány, a magyar útlevél és a különböző családtámogatások, mint az anyasági támogatás vagy a babakötvény.

– 2021 első felében több mint 170 konzuli napot és 800 kiszállást szervezett az Eurotrans Alapítvány. 

A területi irodáinkban történő ügyintézést is figyelembe véve összesen mintegy nyolcezer honosítási kérelem érkezett be hozzánk. Ha valaki még nem rendelkezik magyar állampolgársággal, de szeretne élni a szavazás lehetőségével, arra kérjük, igényelje mielőbb az állampolgárságot, hogy részt vehessen a választáson

– idézte Nagy Zoltán Leventét, az Eurotrans Alapítvány elnökét az RMDSZ közleménye.
Az Eurotrans Alapítványt az RMDSZ hozta létre, és 2015 óta – az iratcsomó összeállításában, a kérelmek kitöltésében, a fordítások elkészítésében – segít a kedvezményes honosításban azoknak a romániai magyaroknak, akik igénylik a magyar állampolgárságot.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Résztvevők az ezer székely leány napján az erdélyi Csíkszereda főterén 2018. július 7-én . Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.