Uralják a közösségi médiát a német bevándorlásellenesek

Az Alternatíva Németországnak sokkal népszerűbb az interneten, mint az urnáknál.

Forrás: Deutsche Welle2021. 08. 29. 6:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarol a közösségi média platformjain az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt. A Deutsche Welle német közszolgálati csatorna cikkében úgy fogalmaz, hogy bár a pártnak jóval kevesebb támogatója van, mint a nagyobb versenytársainak, viszont a közösségi médiát ők uralják: a Facebook, az Instagram és a YouTube platformjain megelőzik a balközép szociáldemokratákat (SPD) vagy a jobbközép Kereszténydemokrata Uniót (CDU).

A pártoknak a közösségi médiában június 12. és augusztus 15. között közzétett bejegyzéseit elemezve a Deutsche Welle megállapította, hogy az AfD egyik vezető jelöltje, 

Alice Weidel messze a legsikeresebb politikus az interneten: videóit körülbelül 4,9 millió alkalommal nézték meg a különböző platformokon ebben az időszakban. 

Míg az AfD-nek csak 32 ezer tagja van, addig a konzervatív CDU-nak még mindig csaknem 430 ezer.  A konzervatívok jelöltjének, Armin Laschetnek a közösségi médiában azonban gyenge a teljesítménye, ugyanis többek között klímavédelmi üzeneteivel általánosságban csak néhány felhasználót mozgósított a közösségi platformokon, és csupán néhány száz lájkot vagy megosztást szerzett. A Deutsche Wellének Marcus Schmidt, az AfD  sajtóreferense elismerte hogy: 

Facebook nélkül nem hiszem, hogy az AfD ilyen gyorsan sikeres lehetett volna.

Az, hogy az AfD így uralja a közösségi médiát, nem újdonság: a Der Spiegel által két évvel ezelőtt, az európai parlamenti választások előtt idézett felmérésből is kiderült, akkor a párt támogatottsága ugyan 11 és 15 százalék között mozgott, 

de a német politikai pártoktól származó internetes bejegyzések 85 százaléka tőlük származott. 

A fennmaradó 15 százalék az SPD, a Zöldek és a CDU/CSU között oszlott meg. 

A Der Spiegelnek nyilatkozó szakértő szerint az AfD által felkarolt problémák – mint a migráció vagy a bűnözés – lényegesen több reakciót váltanak ki, mint a pénzügyi vagy kulturális témákról szóló bejegyzések. Ráadásul az AfD sokkal gyorsabban reagál a politikai eseményekre, mint más pártok. 

A különböző közvélemény-kutatási adatok alapján látható, hogy a fentiek ellenére a CDU/CSU-t 22 és 30 százalékra mérik, az SPD 15 és 24 százalék között mozog, a Zöldeket 16–20 százalékra teszik, az AfD pedig hatodikként 11 százalék körüli eredményt érne el, ha jövő vasárnap lennének a választások. 

 

Borítókép: Alice Weidel, a német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke és kancellárjelöltje sajtótájékoztatót tart Berlinben 2021. augusztus 9-én.

Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.