Baloldali ellenzéki fordulat Norvégiában

Elismerte vereségét a konzervatív kormányfő, 2013 után baloldali kormánya lesz Norvégiának.

MTI
2021. 09. 14. 8:43
SOLBERG, Erna
München, 2019. február 15. Erna Solberg norvég miniszterelnök az 55. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián 2019. február 15-én, a háromnapos fórum kezdõnapján. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erna Solberg norvég miniszterelnök hétfőn este elismerte választási vereségét. „Gratulálok Jonas Gahr Storénak – jelen helyzetben – a kormányváltáshoz szükséges világos többségéhez” –- mondta a 60 éves politikus párttársai előtt tartott beszédében az ellenzéki, szociáldemokrata Munkáspárt jelöltjének címezve szavait. Mint mondta, a választási kampány kemény volt, de jó. A 2013 óta hatalmon lévő kormányfő kijelentette, hogy le fog mondani, de rendkívül büszke arra, amit a kormányzó Konzervatív Párt elért az utóbbi nyolc évben.

A 61 éves Jonas Gahr Store milliárdos, volt mezőgazdasági miniszter a maga részéről hangsúlyozta, hogy a balközép ellenzéki blokk nyerte meg a parlamenti helyek többségét, ezért készek koalíciós kormányt alakítani a Munkáspárt hagyományos partnereivel, a Centrum Párttal és a Szocialista Baloldallal. Úgy fogalmazott, hogy ez lenne az „A terv”. – Végre elmondhatjuk: sikerült! – hangoztatta Store, akire sokan tekintenek a miniszterelnöki tisztség várományosaként.

Store egyben megköszönte politikai riválisának, Solbergnak a nyolc év hivatalban töltött ideje alatt elért eredményeket. – Jó és állhatatos miniszterelnöke volt Norvégiának – hangsúlyozta Store, aki szerint Solberg biztonságosan átvezette az országot több nehéz válságon.

A vasárnap és hétfőn tartott parlamenti választáson leadott szavazatok 95 százalékos feldolgozottsága nyomán az ellenzéki blokk mintegy száz mandátumot szerzett a 169 fős norvég parlamentben.

Borítókép: Erna Solberg elismerte vereségét. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.