Justin Trudeau pártja áll nyerésre a kanadai választásokon

Törekvései ellenére valószínűleg ismét kisebbségi kormányt tud csak alakítani a miniszterelnök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 21. 9:54
2021 Canadian federal election
epa09478682 Canadian Prime Minister and Liberal Party leader Justin Trudeau (C), next to his wife Sophie Gregoire (L) and daughter Ella Grace (R), waves to supporters as he celebrates his election victory in Montreal, Quebec, Canada, 20 September 2021. Liberal Party leader Justin Trudeau retained his position as Canadian prime minister in the federal election but will be forced to form a minority government. EPA/ERIC BOLTE Fotó: EPA/ERIC BOLTE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Justin Trudeau miniszterelnök vezette Kanadai Liberális Párt áll nyerésre az előre hozott parlamenti választásokon – közölte kedden a CBC kanadai közszolgálati műsorszolgáltató az előzetes eredményekre hivatkozva. Az ellenzéki konzervatívok vezetője elismerte pártja vereségét. A CBC mindemellett arra számít, hogy Trudeau ismét kisebbségi kormányt fog tudni alakítani. 

Az Elections Canada választási portál szerint a kormányfő pártja az abszolút többségi választórendszer alapján 157 választókerületben vezet, és ezzel megelőzte az ellenzéki Kanadai Konzervatív Pártot, amely több mint 121 választókerületben áll nyerésre. 

A szavazatszámlálás azonban még nem zárult le, több választókerületben a mandátumok sorsa még nem dőlt el, így egyelőre nem világos, meglesz-e a liberálisok abszolút többséghez szükséges 170 parlamenti helye a 338 fős ottawai törvényhozásban. Trudeau győzelmi beszédében azt ígérte, hogy minden kanadai érdekében együtt fog működni a többi párttal.

Ma annak lehettünk tanúi, hogy kanadaiak milliói a progresszív utat választották. Világos mandátummal küldenek vissza minket dolgozni, hogy túljuthassunk a világjárványon, s utána jobb napok következhessenek

 – jelentette ki.

Erin O’Toole, a konzervatívok vezetője magyar idő szerint kedd hajnalban, Toronto melletti választókörzetében elmondott beszédében elismerte pártja vereségét. Azt mondta, felhívta Trudeaut, és gratulált neki. A leadott szavazatok számát tekintve a konzervatívok jobban teljesítettek a liberálisoknál. A jobbközép pártra 34 százalék szavazott, míg Trudeau pártja a voksok 32 százalékát kapta, de a jelenlegi miniszterelnök pártja a nagyvárosokban és a sűrűn lakott térségekben szerepelt jobban, ahonnan több képviselő kerül be a törvényhozásba.

Támogatottságunk nőtt az egész országban, de nyilvánvaló, hogy sok tennivalónk van még, hogy elnyerjük a kanadaiak bizalmát. Családom és én elszántak vagyunk, hogy tovább menjünk ezen az úton Kanadáért

– szögezte le a jobbközép politikus.

Trudeau 2015 óta áll a világ második legnagyobb területű, majdnem 38 millió lakosú ország kormányának élén, de az elmúlt két évben kisebbségben kormányzott. Apja, a liberálisok nagyágyújának számító néhai Pierre Trudeau miniszterelnök nyomdokában került kormányra, de a nagy várakozások és a múlt hónapban a koronavírus-világjárvány közepette kiírt választások megtépázták a hírnevét.

A 49 éves politikus néhány hete írta ki az előr ehozott választásokat – két évvel az esedékes voksolás előtt – abban a reményben, hogy megszerzi az abszolút többséget, bár a kisebbségi kormánya is szilárd volt.

Az AP amerikai hírügynökség szerint a kormányfő abban bízik, hogy Kanada sok más országhoz képest jobban kezelte a koronavírus-járványt. A kanadai lakosság a legjobban átoltottak között van a világon, és Trudeau kormánya százmilliárdokat költött a gazdaság életben tartására a karantén alatt.

Borítókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felesége, Sophie Gregoire társaságában a Kanadai Liberális Párt támogatóival ünnepel Montrealban 2021. szeptember 20-án, az előre hozott parlamenti választások estéjén. MTI/EPA/Eric Bolte

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.