Könnyítik az abortuszt és erőszaknak minősítik a béranyaságot Spanyolországban

Könnyebb lesz a terhességmegszakítás Spanyolországban, a béranyaság pedig nők elleni erőszaknak minősül majd – egyebek között ezek az előírások szerepelnek az új spanyolországi abortusztörvényben, melyet még idén év végén elfogadhat a parlament.

2021. 09. 04. 18:32
SPAIN-WOMEN-RIGHTS-POLITICS-ABORTION
DV1683477 Fotó: JAVIER SORIANO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átalakítják a spanyolországi abortusztörvényt, mely a béranyaságot nők elleni erőszaknak minősíti majd. Az új előírások szerint minden nőnek joga lesz ahhoz, hogy otthonához közel, egy állami kórházban kérje nem kívánt terhessége megszakítását. Jelenleg erre csak az ország bizonyos intézményeiben van lehetőségük, ezért sokszor több száz kilométert kell utazniuk ahhoz, hogy átessenek a műtéten. Emellett minden nőnek joga lesz ahhoz is, hogy megválassza a megszakítás módját, tehát kérhet gyógyszeres vagy sebészi beavatkozást.

 A 16-17 évesek részleges abortusztilalma is megszűnik. Ők most csak szülői beleegyezés mellett vetethetnek el magzatot. 

Irene María Montero egyenlőségért felelős miniszter szerint az orvosi jogok nem lehetnek a női jogok felett, ezért végleg eltörlik az abortusz előtti kötelező gondolkodási időt, amellyel a miniszter szerint infantilizálják őket, azt a látszatot keltve, hogy nem tudnak önálló döntést hozni. Az orvosok tehát nem irányíthatják majd a hölgyek döntéseit. Ha ezt mégis megpróbálnák, akkor szülészeti erőszak bűncselekménye miatt kell majd felelniük. 

A törvénymódosítás kitér a béranyaság kérdésére is. 

Montero szerint a női testet nem lehet kiszipolyozni, ezért ezt az eljárást büntethetővé teszik és a nők elleni erőszak kategóriájába sorolják. 

Az egyenlőségi miniszter, aki a 14 évesek szabad nemváltását biztosító transztörvényt is megalkotta, azt mondta: még idén év végén elfogadtatja a kongresszussal az abortusztörvény reformját. 

Borítókép: AFP/Getty Images/Javier Soriano

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.