Lapozó: Kormányváltást hozhat a parlamenti választás Norvégiában

Egy afrikai illegális bevándorló rettegésben tartja Rimini városát. A spirituális egység építésére szólította fel a vallások vezetőit az olasz köztársasági elnök. Nyilvánosságra kerültek a párizsi és brüsszeli robbantók sírhelyei. Kormányváltást hozhat a parlamenti választás Norvégiában.

2021. 09. 13. 17:54
SOLBERG, Erna
Brüsszel, 2021. június 14. Erna Solberg norvég kormányfő a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkezik Brüsszelben 2021. június 14-én. A 30 államot tömörítő brüsszeli székhelyű észak-atlanti szervezet egynapos csúcstalálkozóján a tagállamok vezetői az Oroszországgal és Kínával való kapcsolatokról, a kibertámadásokról és a klímaváltozásról tanácskoznak. MTI/EPA/Pool/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy afrikai illegális bevándorló rettegésben tartja Rimini városát

Négy nőt és egy bangladesi származású gyermeket sebesített meg súlyosan, majd lopott autóval próbált menekülni egy 26 éves szomáliai migráns. A férfi először két ellenőrnőt késelt meg, mert nem tudta felmutatni érvényes jegyét az autóbuszon, majd folytatta az őrjöngést, és további két nőt sebesített meg az utcán. Végül egy édesanyjával sétáló kisgyermeket támadott meg. A rendőrség kizárja a terrorcselekmény lehetőségét. A késelő kábítószer hatása alatt követte el a támadásokat. A tettes menedékkérelmét Dánia, Svédország, Németország és Hollandia is elutasította, ezt követően Olaszországba költözött. A férfi szálláshelyéről már korábban is jelezték a hatóságoknak, hogy agresszióra hajlamos, közbiztonságra veszélyes személy. „A kormány azonban semmit sem tett. Ez már megszokott Lamorgese belügyminiszter idejében. Csak arra képes, hogy elhallgattassa azokat, akik kérdéseket fogalmaznak meg a vészhelyzet kezelésével kapcsolatban. Mi mindennek kell még megtörténnie, hogy Lamorgese helyét végre egy alkalmasabb politikus vegye át? – teszi fel a kérdést sajtóközleményben az eset kapcsán Giorgia Meloni, az Olasz Testvériség párt elnöke.

Források: IL MESSAGGERO, IL GIORNALE

A spirituális egység építésére szólította fel a vallások vezetőit az olasz köztársasági elnök

Hetven ország 370 vallási vezetője, valamint politikusok, tudósok, értelmiségiek találkoztak a Vallásközi Fórumon, a hétvégén Bolognában. A szervezők bölcs előrelátását méltatta Sergio Mattarella államfő, hangsúlyozva, hogy hit és vallás ne a megosztás, hanem az egység építésének eszköze legyen. „A pandémia drámai következményeinek feldolgozásában, a sebek gyógyulásában komoly szerepe van az egyházak munkájának. A nemzetközi társadalmak harmonikus együttélésének elősegítői lehetnek a pozitív üzeneteket hordozó felekezetek – hangsúlyozta Mattarella.

A háromnapos nagyszabású rendezvényt Matteo Zuppi, Bologna érseke nyitotta meg, aki Ferenc pápa üzenetét tolmácsolta a résztvevőknek. „Nem a fegyverek, hanem az igazságosság jelenti a békét. Nekünk vallási tanúságot kell tenni arról, hogy nem a bosszú, hanem az imádság és az egyetértés, nem az erőfitogtatás vagy kiskapuk keresése, hanem a türelem ereje lehet egy szolidáris világ alapja” – üzente a résztvevőknek Ferenc pápa.

Források: AGI.IT, AGENSIR.IT

Nyilvánosságra kerültek a párizsi és brüsszeli robbantók sírhelyei

Öt évvel ezelőtt, 2016-ban hatalmas felháborodást váltott ki Belgiumban, hogy a 2015. novemberi párizsi merényletsorozatban részt vevő belga terroristák földi maradványait egy brüsszeli temetőben helyezik el. Az országos tiltakozás ellenére Belgium kormánya mégis kénytelen volt a belga állampolgárságú terroristák brüsszeli temetését engedélyezni, mert az ország törvényei nem teszik lehetővé ennek megtagadását. A kormány elővigyázatosságból akkor úgy döntött, hogy a párizsi merénylők névtelen sírban nyugszanak majd, hogy a hatóságok elkerüljék a radikális iszlamisták zarándoklatát.

Csakhogy a múlt héten Brüsszel északkeleti részén található köztemető név szerint kereshető adatbázist tett közzé saját weboldalán azért, hogy a temetőben lévő ötezer sírhelyet az elhunytak hozzátartozói könnyen megtalálhassák. A keresőmotorhoz kapcsolt adattárból a temetői alkalmazottak azonban elfelejtették kiemelni Brahim Abdeslam (Salah Abdeslam bátyja), Bilal Hadfi és Chakib Akrouh sírhelyének pontos koordinátáit, amely így elérhetővé vált bárki számára. A temető igazgatósága ugyan már korrigálta a baklövést, de a koordináták már kiszivárogtak és közkézen forognak.

Forrás: RTBF.BE

Kormányváltást hozhat a parlamenti választás Norvégiában

Az Erna Solberg miniszterelnök vezette jobboldali kormány nyolc éve van hatalmon, de a Bulletin internetes híroldal szerint idén csak a csoda mentheti meg a kabinetet. Bár a legnagyobb baloldali párt, a Munkáspárt (Arbeiderpartiets) három választás során is folyamatosan veszített támogatottságából (most a közmédia felmérése szerint 2,7 százalékot), mégis úgy tűnik, hogy a Szocialista Bal (Sosialistiske Venster) és a Centrumpárt (Senterpartiet) összefogásával új, baloldali koalíciós kormányt tud majd alakítani.

A választást a koronavírus árnyékában tartják, az elmúlt hetekben rekordgyorsasággal emelkedett az új fertőzöttek száma. Feltehetően ennek köszönhetően rekordszámú választó adta le előre a szavazatát, összesen 1,6 millióan a valamivel több mint ötmilliós országban. A választók idén először kijelölt helyeken is leadhatják szavazatukat, a gyorséttermek „drive-thru” rendszeréhez hasonlóan.

Forrás: Bulletin, NRK

Borítókép: Erna Solberg norvég miniszterelnök. Fotó:MTI/EPA/Pool/Olivier Hoslet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.