Lapozó: Sikeres az új kiutasítási politika Dániában

Ideiglenesen szabadlábra helyezik a 2017-es barcelonai terrortámadás egyik elkövetőjét · A politikusokra is kiterjesztik a zöldkártya-kötelezettséget Olaszországban · Hatszáz euróra bírságolták a madridi homofób menet szervezőit · Dániában egyszerűbben ki lehet toloncolni azokat a migránsokat, akikre kisebb mértékű büntetést szabott ki a bíróság.

Magyar Nemzet
Forrás: MEDIAWORKS2021. 09. 22. 12:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideiglenesen szabadlábra helyezik a 2017-es barcelonai terrortámadás egyik elkövetőjét

A férfi terrorista szervezettel való együttműködésért nyolc év börtönbüntetést kapott, de egy későbbi fellebbezés eredményeképp négy év letöltése után ideiglenesen elhagyhatja a börtönt. Said Ben lazzának azonban továbbra is az igazságszolgáltatás rendelkezésére kell állnia. Ennek értelmében nem hagyhatja el Spanyolországot, visszavonták útlevelét és megkövetelik tőle a lakcímbejelentést is. A férfi részt vett a 2017. augusztus 17-én és 18-án Katalónia területén elkövetett kettős terrortámadás előkészületeiben. Barcelona legnépszerűbb sétálóutcáján, a Las Ramblason, majd egy nappal később, Cambrils település tengerparti sétányán egy-egy járművel a tömegbe hajtottak, 16 ember halálát és legkevesebb száz fő sérülését okozva. A most szabadon bocsátott férfit terrorista jellegű eszközök birtoklása, gyártása és letétbe helyezése miatt ítélték el. 

Forrás: Publico

A politikusokra is kiterjesztik a zöldkártya-kötelezettséget Olaszországban

Október 15-től kezdődően a római parlament képviselői, szenátorai és a kilencszáz tagú olasz parlament összes politikusa kizárólag védettségi bizonyítvány birtokában léphet be majd a munkahelyére. Három hét áll a bizonytalankodók vagy oltást tagadók rendelkezésére a védettséget igazoló okirat beszerzésére, melynek hiányában nem vehetnek részt a parlamenti üléseken. Az oltást tagadó politikusok csoportja megközelítőleg tíz százalékra tehető.  „Amit az állampolgároktól elvárunk, annak a szenátorokra és a képviselőkre is ugyanolyan érvényűnek kell lennie” – jelentette be Roberto Fico, a képviselőház elnöke. A parlamenti képviselők védettségi bizonyítványának ellenőrzésére és a szankciókra vonatkozó protokoll kidolgozása folyamatban van. A közszférában dolgozó szabálysértőket 600–-1500, munkaadóikat 400–1000 euróig terjedő szankciókkal büntethetik.

Forrás: Ilgiornale

Hatszáz euróra bírságolták a madridi homofób menet szervezőit

A kormány delegáltja, Mercedes González bejelentette: rajtuk kívül a neonáci rendezvény néhány résztvevője ennél is súlyosabb, 800 eurós büntetést kap az állampolgár-biztonsági törvény megsértéséért. Utóbbit azért, mert fáklyákat, botokat és bokszergyűrűket vittek magukkal, mellyel vélhetően támadásra készültek. A több száz fős homofób tüntetést a hétvégén tartották meg a spanyol főváros Chueca városrészében. A madridi önkormányzat hagyta jóvá a rendezvényt, ugyanis semmilyen előzetes információ nem utalt arra, hogy a szervezők valójában egy gyűlöletkeltő demonstrációra készülnek. Végül a szélsőséges tüntetők az LMBTQ-társadalom tagjainak és a migránsoknak címzett „takarodjatok a városunkból” mondatokat skandálva vonultak át Madridon két órán keresztül. 

Forrás: ABC

Sikeres az új kiutasítási politika Dániában

A dán parlament nemrégiben törvénymódosítással tette lehetővé, hogy egyszerűbben ki lehessen toloncolni az országból azokat a migránsokat is, akikre kisebb mértékű büntetést szabott ki a bíróság. Az új törvény, mely mellett számos más, bevándorlással kapcsolatos szigorítást is elfogadtak, úgy rendelkezik, hogy az elítéltek – akiket négy hónapra vagy annál rövidebb időre ítéltek el – büntetésének letöltése megszakítható, ha azonnal elhagyják az országot. Ennek eredményeképp a törvény nyári hatálybalépésétől kezdve 25 elítélt migránst tudtak a hatóságok hazaküldeni. Az integrációs és bevándorlási miniszter azt mondta, eddig nehézséget okozott, hogy az elítélteket bonyolult volt kitoloncolni. „Be kell vallanom, hogy egy kicsit izgultam, hogy a törvény hogyan fog működni a gyakorlatban, de most nagyon örülök, hogy funkcionál. Több bűnöző külföldi fog gyorsabban hazarepülni – ez jó Dániának” – mondta el Mattias Tesfaye. 

Forrás: Den Korte Avis

Borítókép: Flickr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.