Megerősítik a visegrádi együttműködés cseh–magyar szárnyát

Orbán Viktor: A nyugat-európai gazdaságok nem tudnak működni Közép-Európa nélkül.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 29. 19:02
ORBÁN Viktor; BABIS, Andrej
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) az Andrej Babis cseh kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón az észak-csehországi Ústí nad Labemben 2021. szeptember 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közép-Európa fantasztikus lehetőségeket kínáló évtized előtt áll – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csehországi Ústí nad Labemban szerdán. A kormányfő cseh kollégájával, Andrej Babišsal találkozott, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: lassan megfordulnak a viszonyok, mert korábban azt gondolták, hogy Közép-Európa nem tud boldogulni Nyugat-Európa nélkül, ma a nyugat-európai gazdaságok nem tudnak működni Közép-Európa nélkül. Nincs sikeres német gazdaság sem Közép-Európa nélkül, Közép-Európa valóban az EU gazdaságának lokomotívja – jelentette ki. Úgy vélte, ezért a térség politikai és gazdasági befolyása megnő, és emögött teljesítmény van. Azonban ezt csak akkor tudjuk érvényesíteni, ha a visegrádi együttműködés fennmarad – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor kifejtette:

azért jött, hogy megerősítse a visegrádi együttműködés (V4) cseh–magyar szárnyát, mert ha Csehország nem elkötelezett a V4 iránt, a V4 nem működik, a visegrádi csoportban szükség van Csehország erejére és politikai befolyására.

Kitért rá: aligha ússzuk meg a migráció következő nagy hullámát, Afganisztánból milliószám áramlanak ki az emberek, és egy részük a Balkánon és Magyarországon keresztül akar majd jönni. Magyarország nemcsak a saját határait, hanem egész Európát – benne Csehországot – is védi, ezért kért 50 rendőrt Andrej Babištól, hogy megerősítsék a határvédelmet – magyarázta. A cseh kormányfő hangsúlyozta, az illegális migráció rendkívül súlyos probléma, azonban hozzátette:

a magyar kormánynak és a 2015-ben épített magyar kerítésnek köszönhető, hogy Csehországban nincsenek illegális bevándorlók.

Cseh–magyar, illetve közös visegrádi négyes sikernek minősítette, hogy az Európai Tanács egyik korábbi ülésén sikerült elérni, hogy a kötelező migránskvóták témája véglegesen lekerüljön az Európai Unió napirendjéről. Orbán Viktor a cseh–magyar gazdasági együttműködésről közölte: megtisztelő, hogy magyar cégeket is fogadnak a cseh gazdaságban, és a cseh–magyar gazdasági együttműködés soha nem látott csúcsokra ért fel. Kifejtette: a kétoldalú kereskedelem volumene idén eddig 26 százalékkal bővült, és 330 cseh cég működik Magyarországon, sok ezer embernek adva munkát. Magyarország bővíteni akarja az együttműködést, ami jól megy a telekommunikációban, a mezőgazdaságban, az energiaszektorban, és szeretnénk kiterjeszteni a hadiiparra is – tette hozzá. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Prágában pedig arról beszélt, rekordot dönt idén a kereskedelmi forgalom értéke Magyarország és Csehország között, ugyanakkor a feleknek közös érdeke a kétoldalú gazdasági együttműködés további fokozása.

A miniszter ismertette: az idei első féléves adatok alapján 2021-ben meg fogja haladni a tízmilliárd eurót a magyar–cseh kereskedelmi forgalom volumene, amire korábban nem volt példa. Hozzátette, exportorientált gazdaságként ez jelentős hozzájárulás a magyar bruttó hazai termék bővüléséhez.

Kérdésre Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyar–orosz gázszerződés olyan ügy, amelyhez Ukrajnának nincsen semmi köze. Közölte:

Magyarország szuverén ország, attól veszünk energiát, gázt, akitől akarunk. Kizárólag mi döntjük el, hogy ezt az energiát milyen útvonalon szállítjuk Magyarországra.

Elmondta: amikor választunk a lehetséges útvonalak közül, egyetlen szempont van: az, hogy melyik garantálja a legnagyobb biztonságot. „Ahol a legbiztonságosabban tudunk szállítani, ott szállítunk, és ebbe senki sem szólhat bele” – tette hozzá. Orbán Viktor kiemelte: „Azt kívánjuk az ukránoknak, hogy küzdjenek meg a saját problémáikkal, de bennünket ebből hagyjanak ki.” Arra is kitért, hogy „mi, közép-európaiak sikerre vagyunk ítélve”, és „ha hagynak bennünket, akkor mi boldogulunk”. Nem kérünk semmilyen extra segítséget, csak fair elbánást – mondta.

Orbán Viktor (k) és Andrej Babiš (j) sajtótájékoztatót tart Ústí nad Labemben, mellettük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b). Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI

Úgy látja, nem fair, hogy a járvány megrázkódtatásának leküzdéséhez az EU-ban elhatározták, hogy minden tagállamnak adnak pénzügyi segítséget hitel formájában, de van nyolc ország, amely még nem kapta ezt meg. Ez nem a pénzről szól, hanem arról, hogy nem egyenlők a versenyfeltételek – mutatott rá. Elmondta: az Európai Bizottság különbséget tesz országok között, és aki később kap segítséget, versenyhátrányba kerül. Ha az EU biztosítja az egyenlő elbánást, nem él vissza a hatalmával, hanem korrektül viselkedik, akkor Közép-Európában a sikertörténet folytatódni fog – fogalmazott. A miniszterelnök közölte, „három nagy csatánk van Brüsszellel”.

Az egyik a migrációról szól, ők migránsokat akarnak, mi meg nem. A második az LMBTQ-kérdésről szól, mi nem akarunk a gyereknevelésbe beleszólást engedni a szülőkön kívül semmilyen aktivistáknak, ők ehhez ragaszkodnak, be akarják küldeni az LMBTQ-aktivistákat a mi iskoláinkba. A harmadik, hogy olyan zöldpolitikát csinálnak, hogy a magyar és közép-európai embereknek a gatyájuk is rá fog menni a magas energiaárakra

– sorolta. Kiemelte: ezt a három csatát meg kell nyernünk, ez a feltétele, hogy folytatódhasson a közép-európai sikertörténet.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök az Andrej Babiš cseh kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatón az észak-csehországi Ústí nad Labemben 2021. szeptember 29-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.