Mindenki számára kötelezővé tenné az oltást az olasz kormány

Matteo Salvini és Giorgia Meloni heves ellenkezését váltotta ki a miniszterelnök sajtótájékoztatója.

2021. 09. 03. 14:02
null
Palermo, 2021. augusztus 30. Vdmaszkos jrkelk Palermban 2021. augusztus 30-n. Ettl a naptl kezdve Sziclia a koronavrus-jrvny elleni korltozsok fokt jell fehrbl tkerlt a slyosabb srga vezetbe, eszerint tbbek kztt kzterleten ktelez a vdmaszk viselete, az ttermekben pedig ngy vedgnl nem lhet tbb egy asztalnl. MTI/EPA/ANSA/IGOR PETYX Fotó: IGOR PETYX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelmű irányvonal rajzolódott ki Mario Draghi olasz kormányfő csütörtök délutáni sajtókonferenciáján: a kormány továbbra is következetesen kitart amellett, hogy kötelezővé tegye a koronavírus elleni vakcina felvételét.

– Az orvosok és egészségügyi dolgozók, valamint a pedagógusok és iskolai kisegítő személyzet után a közigazgatásban dolgozókra, ezt követően pedig a privát szektorra is kiterjesztené az oltási kötelezettséget a kormány az elkövetkezendő hetekben

– jelentette be Mario Draghi. Hozzátette: ez különösen azon ágazatok munkatársait érinti majd, amelyeknél a zöldkártya-kötelezettség már most is érvényben van, vagyis vasutak, hajók, légitársaságok, uszodák, konditermek, éttermek és kávéházak dolgozóit.

A vakcina felvételére irányuló radikális lépésekkel kapcsolatban nem volt teljes az egyetértés a kormánytöbbség tagjai között.

Matteo Salvini, a jobboldali Liga elnöke a zöldkártya-kötelezettség visszavonását sürgette a kormányfőtől a napokban, a Mario Draghi által felvázolt új irányvonalra reagálva pedig szintén elégedetlenségét fejezte ki.

– A kormánytöbbség része vagyunk és továbbra is azok maradunk, mert segíteni akarunk abban, hogy kijusson az ország ebből a nehéz egészségügyi, gazdasági és társadalmi válságból, ahogyan azt Sergio Mattarella köztársasági elnök kérte a múltban. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne juttassuk kifejezésre ellenvetésünket abban az esetben, ha valamivel nem értünk egyet – idézte Salvinit az Affari Italiani hasábjain. 

– Nem maradok néma, amikor a baloldal az adóterhek növelésére, a nyugdíjak csökkentésére és a bevándorlás ösztönzésére tesz kísérletet

– ígérte a volt belügyminiszter. 

Matteo Salvini, a jobboldali Liga elnöke   Fotó: Andrea Ronchini

Matteo Salvini azzal kapcsolatban is felháborodását fejezte ki, hogy a kormányfő Luciana Lamorgese belügyminiszter tevékenységét elismerő szavakkal illette. Abszurdnak nevezte a kormányfő azon kijelentését, hogy az Olaszországba érkező bevándorlók száma nem elrettentő. 

Mario Draghi ugyanis a sajtókonferencia során védelmébe vette Luciana Lamorgese belügyminisztert, akit az elmúlt hetekben támadások értek Matteo Salvini és az ellenzéki Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei párt elnöke részéről. A jobboldali politikai felek úgy gondolják, a belügyminiszter alkalmatlan hivatala betöltésére, hiszen semmit sem tesz a határok védelmében.

– Lamorgese kitűnően dolgozik, megfelelően teljesíti kötelességét. Senkit sem ismerek, akinek varázspálca lenne a kezében. Az elmúlt évekhez képest az idei számadatok nem elrettentők – fogalmazott az olasz miniszterelnök a belügyminisztert ért vádakat illetően.

– Továbbra is úgy érezzük, hogy az ellenzékből tudjuk a legjobban megvédeni az olaszok érdekeit 

– írta Facebook-bejegyzésében Giorgia Meloni, aki szürreálisnak nevezte Mario Draghi kormányfő sajtótájékoztatóját. Meloni a kezdetektől fogva gazdaságpusztító lépésnek ítélte meg a zöldkártya bevezetését. 

– Nem ez a megfelelő eszköz a fertőzések visszaszorítására – véli a az ellenzéki párt elnöke.

A miniszterelnök a kétségekre reagálva azonban hangsúlyozta, a kormány továbbra is ezen az úton halad előre, mivel a 12 éven felüliek átoltottsága elérte a 70 százalékot, a cél pedig az, hogy szeptember végére a 80 százalékot is teljesítse. 

Az oltakozás egy felelősségteljes döntés önmagunk és mások iránt is

– hangsúlyozta az olasz miniszterelnök. Roberto Speranza egészségügyi miniszter pedig hozzáfűzte: az idősek és az immunbetegségben szenvedők szeptember végén juthatnak harmadik dózishoz.

Borítókép: Védőmaszkos járókelők Palermóban 2021. augusztus 30-án                                                   Fotó: MTI/EPA/ANSA/Igor Petyx

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.