Romániában „habostortát dobtak képletesen az unió képébe”

Elutasították a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetését – egy nappal Von der Leyen látogatása után.

Magyar Nemzet
Forrás: Főtér.ro2021. 09. 29. 13:37
VON DER LEYEN, Ursula; CITU, Vasile-Florin
Bukarest, 2021. szeptember 27. Florin Citu romn miniszterelnk (j) dvzli Ursula von der Leyent, az Eurpai Bizottsg elnkt a kormny bukaresti szkhzban 2021. szeptember 27-n. Az Eurpai Bizottsg elfogadta a romn nemzeti helyrelltsi s ellenllkpessgi tervet (PNRR), amely a koronavrus-jrvny okozta gazdasgi s trsadalmi krok felszmolst clz eurpai unis pnzgyi csomagbl Romninak jut 29,2 millird eur felhasznlsi mdjt rszletezi. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alighogy Ursula von der Leyen – vagyis szimbolikusan az EU, minden értékével egyetemben – hétfőn délután kitette a lábát Romániából, kedden a bukaresti parlamentben máris egy hatalmas habostortát dobtak képletesen az unió képébe. Az történt ugyanis, hogy a képviselőház döntő kamaraként elutasította a bejegyzett élettársi kapcsolat bevezetéséről szóló törvénytervezetet. Amely azt szabályozta volna, hogy két ember hogyan tudna jogilag rendezett helyzetben együtt élni és végeredményben családot alkotni anélkül, hogy összeházasodna – írta véleménycikkében a Főtér című erdélyi portál. Az írás kitért arra is, hogy Romániában ez a szabályozás alapvetően az azonos nemű pártok helyzetének kapcsán került előtérbe.

Hétfőn zöld jelzést kapott az Európai Bizottságtól a román nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi terv, amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk felszámolását célzó európai uniós pénzügyi csomagból Romániának jutó 29,2 milliárd euró felhasználási módját részletezi. A jóváhagyott tervet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ünnepélyes keretek között adta át Bukarestben Klaus Johannis román államfőnek és Florin Cîțu miniszterelnöknek. Egy nappal később, kedden utasította el a román képviselőház a bejegyzett élettársi kapcsolatokra vonatkozó törvénytervezetet, amely lehetővé tette volna a felnőtt korú román állampolgárok számára, hogy az állam is elismerje házasságon kívüli élettársi kapcsolatukat. Romániában a 2011-ben elfogadott polgári törvénykönyv sem a különböző, sem az azonos neműek bejegyzett élettársi kapcsolatát nem ismeri el. Korábban a román ortodox egyház már jelezte: határozottan ellenzi, hogy törvényt hozzanak az élettársi kapcsolat hivatalos elismeréséről, mert azt az azonos neműek házasságának legalizálása felé tett első lépésnek tekintik.

– Miben fogadjunk, hogy Románia minden gond nélkül megússza ezt a sunyi húzást, nem indul semmiféle uniós eljárás ellene? Vagy ha mégis, simulékony román diplomaták majd elmagyarázzák Brüsszelben, hogy ez a dolog Romániában a nemzeti identitás részét képezi, nem lehet csak úgy belenyúlni a hagyományos értékekbe, szóval egy ügyes, halasztgatásokba és ködösítésekbe csomagolt identitáspolitikai érveléssel olyan szépen elbódítják Ursula von der Leyenéket ott a messzi Európában, hogy csuhajja. És akkor nem tudok nem arra gondolni, hogy ha mondjuk egy másik EU-tagállamban, történetesen Magyarországon történne ilyesmi, hány szólamban süvöltene az európai értékeket védő brüsszeli kórus. Ja, hogy Magyarországon már régóta van bejegyzett élettársi kapcsolat… – zárja publicisztikáját a Főtér szerzője.

 

Borítókép: Florin Cîțu román miniszterelnök üdvözli Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a kormány bukaresti székházában 2021. szeptember 27-én
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.