időjárás 11°C Bianka, Blanka 2021. October 25.
logo

Terrortámadásra készülhettek Hollandiában szélsőségesek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.09.24. 17:49

A holland hatóságok kilenc férfit vettek őrizetbe terrorcselekmény előkészítésének gyanújával Eindhovenben – közölték pénteken a helyi lapok. A holland hírszerző szolgálat a nyár folyamán olyan információkkal látta el a rendőrséget és az ügyészséget, amelyek a csoporthoz vezettek. „A bűnügyi nyomozás folyamatban van, és arra irányul, hogy betekintést nyerjünk a gyanúsítottak lehetséges terveibe és szándékaiba” – közölte az ügyészség.

Az ügyészség arról is tájékoztatott, hogy a 18 és 31 év közötti gyanúsítottak közül nyolc Afganisztánban született holland állampolgár. A feltételezett elkövetők az Iszlám Állam dzsihadista szervezet szimpatizánsai.

A lakásaikban tartott házkutatás során a hatóságok nem találtak fegyvert, sem robbanóanyagot. A gyanúsítottakat őrizetben tartják, és csak a jogi képviselőjükkel tarthatják a kapcsolatot. Az előzetes meghallgatásra várhatóan a jövő hét elején kerül sor. A rendőrség nem közölt részleteket a csoport lehetséges célpontjairól. Legutóbb 2018 szeptemberében Arnhemben és egy weerti üdülőparkban tartóztattak le egy terrorista bűncselekmények előkészítésével gyanúsított csoportot, miután a bandába fegyverkereskedőnek álcázott rendőrök épültek be. Ebben az ügyben tavaly októberben hat férfit tíztől 17 évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek, mert támadást terveztek elkövetni egy nagyszabású rendezvényen.