Az ENSZ szerint Afganisztán az összeomlás szélén áll

A szervezet Élelmezési világprogramjának igazgatója szerint az országban gyermekek fognak éhen halni.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 25. 14:09
null
Kabul, 2021. szeptember 12. Pnzfelvtelre vrakoz emberek egy kabuli bank eltt 2021. szeptember 12-n. Afganisztnban augusztus 15-n kerltek hatalomra a radiklis iszlamista tlib lzadk, akiket hsz vvel ezeltt fosztott meg hatalmuktl az Egyeslt llamok vezette nemzetkzi katonai koalci. MTI/AP/Bernat Armangue Fotó: Bernat Armangue
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Afgánok milliói, köztük gyerekek fognak éhen halni, ha nem sikerül visszarántani Afganisztánt az összeomlás széléről – figyelmeztetett David Beasley, az ENSZ Élelmezési világprogramjának (WFP) igazgatója hétfőn.

A tisztségviselő a befagyasztott alapok elérhetővé tételét követelte a humanitárius erőfeszítések támogatása érdekében. Beasley rámutatott: a 39 milliós Afganisztán lakosságának mára több mint felét, 22,8 millió embert fenyeget az éhínség. Két hónappal korábban még 14 millió volt a számuk.

Gyerekek fognak meghalni. Emberek fognak éhezni

– húzta alá Dubajban. „A dolgok sokkal rosszabbra fognak fordulni.”

Beasley a finanszírozás hiányában és az afgán gazdaság összeomláshoz közeli állapotában látja a problémák gyökerét. Afganisztánban a tálib lázadók augusztusban harc nélkül elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól. Ezt követően a nemzetközi adományok elapadtak, és a megszokottnál jobban előtérbe került az afgán gazdaság segélyfüggősége. Emellett Afganisztán külföldi vagyonát is befagyasztották, miután a nemzetközi közösség egyelőre nem tudja eldönteni, hányadán áll az új tálib kormánnyal. Az élelmiszerhelyzet – amelyet tovább rontott az éghajlatváltozás – a tálib hatalomátvétel előtt is válságos volt.

Előrejelzéseink a vártnál gyorsabban valósulnak meg

– hangsúlyozta Beasley. 

Kabul gyorsabban elesett, mint ahogy vártuk, és a gazdasági összeomlás még annál is gyorsabban történik 

– tette hozzá.

Kiemelte: „fel kell szabadítani a befagyasztott alapokat az emberek túlélése érdekében”.

A tél közeledtével az Élelmezési világprogramnak havonta 220 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy etetni tudja a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő afgánokat. Sok afgán vagyontárgyainak eladására kényszerül, hogy élelmiszerhez juthasson, miután a tálibok nem tudnak fizetést adni az állami szférában dolgozóknak. Most először a városi közösségek hasonló mértékű élelmiszerválsággal szembesülnek, mint a vidékiek.

A WFP saját tartalékához is hozzányúlt annak érdekében, hogy decemberig biztosítani tudja az élelmiszersegélyeket Afganisztánnak, miután több adományozó nem tett eleget vállalásának 

– mondta Beasley. Hozzátette: előfordulhat, hogy más országoknak szánt segélyalapokból kell átcsoportosítani Afganisztán javára.

Segélyszervezetek arra buzdították az új kabuli kormány emberi jogi politikájával elégedetlen országokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a tálibokkal az összeomlás megakadályozása érdekében. Figyelmeztettek, hogy az összeomlás a 2015-öshöz hasonló migrációs válságot válthat ki.

Nem hiszem, hogy a világ vezetői tudatában vannak annak, mi vár rájuk 

– mondta Beasley, felsorolva számos humanitárius válsághelyzetet a Közel-Keleten, Afrikában és Közép-Amerikában.

Borítókép: Pénzfelvételre várakozó emberek egy kabuli bank előtt 2021. szeptember 12-n

Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.