időjárás 5°C Hedvig 2021. October 17.
logo

Értékelik a magyar segítséget Romániában

Pataky István (Marosvásárhely)
2021.10.14. 15:01
Értékelik a magyar segítséget Romániában

Köszönjük Magyarország!

– így zárta rövid nyilatkozatát Cseke Attila romániai egészségügyi miniszter, miután Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szerdán közölte: Magyarország ötven koronavírusos beteget vesz át intenzív ellátásra Romániából. A betegeket a szegedi, illetve a debreceni kórház veszi át, a segítségnyújtás logisztikai hátteréről még zajlanak az egyeztetések. 

 Magyarország segítséget nyújt a járvány elleni küzdelemben. A határ menti kórházak Romániából érkező koronavírusos betegeket fogadnak, olyan pácienseket, akik súlyos állapotban vannak és intenzív terápiára szorulnak 

– tájékoztatta a romániai közvéleményt Cseke Attila.

A magyar segítségnyújtásról minden fontosabb román médium beszámolt. Az ezzel kapcsolatos hírt az internetes felületeken óriási mennyiségű, túlnyomó többségében elismerő és hálálkodó hozzászólás kísérte. Íme néhány románok által írt komment: „Köszönjük, magyarok! Mondtam már, de megismétlem: csodálom és szeretem őket!”, „Hálás köszönet, hogy segítenek nekünk! Elkerülhettük volna bajt az oltakozással, de mi még az összeesküvésekben hiszünk, most pedig a halottainkat siratjuk”, „Tisztelet Magyarországnak. Még egy pofon a romániai politikai elitnek”, „Valaha az életben összehasonlítható egy Cîţu Orbán Viktorral?”.

A kórházak telítettsége miatt továbbra is súlyos a romániai járványhelyzet. Lorenzovici László orvos, egészségügyi közgazdász a Krónika Live című videópodcast műsorban azt mondta, a járvány negyedik hulláma a kimutatott fertőzöttség tekintetében ezen, vagy a következő héten tetőzik Romániában, a kórházakon csak további két-három hét múlva fog csökkenni a nyomás. Az erdélyi szakember szerint további közel kétszázezer kimutatott fertőzésre számít az év végéig, és a jelenlegi tendenciák ismeretében még mintegy hat-tízezren fogják életüket veszíteni csak a Covid–19 szövődményei miatt. Bár egyre többen döntenek az oltás felvétele mellett, a vakcina elutasítottsága még mindig nagyon magas. Egy friss felmérés szerint minden tíz romániai megkérdezettből hatnak nem áll szándékában beoltatni magát koronavírus ellen, a fiatalok körében a legmagasabb az elutasítottság.

Borítókép: Az új koronavírus előidézte Covid–19 betegségben szenvedő páciensek a bukaresti Bagdasar-Arseni kórház koronavírus-részlegeként működő intenzív osztályon 2021. október 12-én

Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru