Koalíciós tárgyalások küszöbén áll Németország

Ma eldőlhet, hogy a CDU/CSU vagy az SPD vezetésével alakul-e meg a következő német kormány.

2021. 10. 05. 5:55
SCHOLZ, Olaf
Halle, 2021. oktber 3. Olaf Scholz nmet alkancellr, pnzgyminiszter, a Nmet Szocildemokrata Prt (SPD) kancellrjelltje a nmet egysg napja, azaz a kt Nmetorszg jraegyestsnek 31. vfordulja alkalmbl rendezett nnepsgre rkezik a Szsz-Anhalt tartomnybeli Halle vrosban 2021. oktber 3-n. MTI/EPA/Pool/Johannes Stein Fotó: Johannes Stein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi parlamenti választásokon győztes szociáldemokrata párt (SPD) vasárnap már a Zöldekkel és a liberális párttal (FDP) is megbeszélést folytatott a lehetséges koalíciós kormányzásról. Mindeközben azonban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetsége sem maradt tétlen, és szintén fogadta a liberálisokat még aznap. 

Kedden pedig az utolsó megbeszélésre is sor kerül a Zöldek és az uniópártok között, ami után kiderülhet, melyik három párt kezdheti meg a koalíciós tárgyalásokat.

A helyzet azonban nem ilyen egyszerű, hiszen nemcsak a két nagyobb pártnak kell megvívnia a harcot a kormányalakításért, hanem a Zöldeknek és az FDP-nek is megállapodásra kell jutnia. Mivel az SPD és a CDU/CSU kizárta a korábbi együttműködés folytatását, a két kisebb párt közösen dönthet arról, hogy a nagykoalíció melyik tagjának vezetésével kezd kormányzásba. A Zöldek és az FDP viszont továbbra is különböző irányba tart: az előbbi az SPD, az utóbbi pedig az uniópártokkal képzeli el Németország következő kormányát. Ha a két kisebb pártnak ma sem sikerül dűlőre jutnia, folytatódnak a kormányalakítás lehetőségeinek feltárását szolgáló megbeszélések.

Miután vasárnap már Olaf Scholzcal, az SPD kancellárjelöltjével és az uniópártok kinevezettjével, Armin Laschettel is tárgyalóasztalhoz ült az FDP, a párt főtitkára, Volker Wissing hangsúlyozta, hogy a liberálisok és a szociáldemokraták között alapvető politikai különbségek állnak fenn, míg az uniópártokkal több mindenben értenek egyet. 

A főtitkár tehát egyértelművé tette, hogy a Jamaica-koalíció, vagyis a CDU/CSU, az FDP és a Zöldek együttműködése az egyetlen járható út számukra. Ezzel Armin Laschet kívánsága teljesülne, aki annak ellenére is kormányalakításra törekszik, hogy a kancellárjelöltsége alatt a CDU/CSU-pártszövetség az eddigi legrosszabb választási eredményét, 24,1 százalékot ért el.

A szociáldemokraták ezzel szemben csakis a jelzőlámpa-koalíciót, vagyis az SPD, az FDP és a Zöldek szövetségét tartják lehetséges forgatókönyvnek. 

– Németországnak a nyertesek koalíciójára van szüksége, mint ahogyan azt a választás is megmutatta

– hangsúlyozta az SPD főtitkára, arra utalva, hogy a szociáldemokraták nyerték meg a választást 25,7 százalékkal, és a két kisebb párttal parlamenti többséget alkothatnak. 

– Az SPD-nél hajlandóságot látunk az újrakezdésre, és egy olyan dinamikát, amellyel az elhúzódó problémákat is megoldhatnák

– sürgette a jelzőlámpa-koalíció alakítását Robert Habeck is, a Zöldek társelnöke. A német állampolgárok többsége szintén az SPD-vel és a Zöldekkel ért egyet a választás utáni első felmérések szerint. 

A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített közvélemény-kutatás alapján a németek 59 százaléka a jelzőlámpa-koalíciót támogatja, míg csupán 24 százalékuk szeretne Jamaica-szövetséget. A felmérés továbbá rávilágított: a németek 76 százaléka Olaf Scholzot látná szívesen Németország következő kancellárjaként.

Borítókép: Olaf Scholz német alkancellár, pénzügyminiszter, a szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje a német egység napja, azaz a két Németország újraegyesítésének 31. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen 2021. október 3-án. Fotó: MTI/EPA/Pool/Johannes Stein

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.