Lapozó: Törölte a bíróság a castellóni LMBTQ-könyvek betiltásáról szóló végzést

Migránsmaffiára csapott le a spanyol rendőrség · Súlyos hiányosságok vannak a svéd gyermekvédelmi rendszerben · Kétszáz migráns foglalta el a francia vasútállomást, lovasszázadot rendeltek ki a határ őrzésére · Törölte a bíróság a castellóni LMBTQ-könyvek betiltásáról szóló végzést.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 10. 26. 13:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Migránsmaffiára csapott le a spanyol rendőrség

Az Europollal együttműködve hét személyt tartóztattak le Navarrában és Baszkföldön, akik migránsokat segítettek át Franciaországba. A szervezet a Dél-Spanyolországban partot ért afrikai bevándorlók közül toborzott. Azokat várták, akik nem Spanyolországban, hanem Európa más országaiban, főleg Franciaországban akartak letelepedni. Ennek érdekében a szervezetet több szintre osztották, ezek mindegyike meghatározott feladatokat látott el, a navarrai és gipuzkoai tagok például a migránsokkal való kapcsolattartásért feleltek. A nyomozók becslése szerint az elmúlt két hónapban körülbelül 60 átszállítást hajtottak végre, minden alkalommal három-négy fős csoportokat vittek át a határon. Az afrikai bevándorlóktól előre kérték el a pénzt, sokszor több ezer eurót, és különböző forgatókönyveket készítettek számukra. Arra az esetre például, ha rendőri jelenlétről kapnak fülest, azt az utasítást kapták, hogy szálljanak ki az őket szállító autóból és menjenek tovább stoppal. A Spanyolországban működő migránsmaffiák számát nem lehet megbecsülni. Az ország teljes területén jelen vannak, a legaktívabban a tengerparti városokban, főleg a szigetvilágban tevékenykednek, ahonnan hamis papírokkal indítják útnak az illegális bevándorlókat a félszigetre, majd azon keresztül Európa többi országába.

Forrás: El Confidental

Súlyos hiányosságok vannak a svéd gyermekvédelmi rendszerben

Majdnem minden, gyilkosságért elítélt 18 év alatti ismert volt a hatóságok előtt a bűncselekmény elkövetése előtt, derült ki a svéd közrádió kutatásából. A Sveriges Radio egyik műsora 15 fiatalkorú ügyét vizsgálta meg, és arra jutott, hogy egy kivételével mindegyikkel foglalkozott a családsegítő és gyámhatóság a bűncselekmény elkövetése előtt. Az ügy kapcsán a TV4 kereskedelmi tévének nyilatkozott több szociális szolgálat képviselője is, akik azt mondták, nagyon nehéz megfogni ezeket a fiatalokat. A Lundi Egyetem kriminológusa, Ardavan Khoshnood erre úgy reagált, hogy rendszerszintű problémák vannak. A szakember egyetért Lena Hallengren szociális miniszter javaslatával, miszerint több kényszerítő intézkedésre lenne szükség. 

Forrás: Sveriges Radio, TV4

Kétszáz migráns foglalta el a francia vasútállomást, lovasszázadot rendeltek ki a határ őrzésére

Kétszáz migráns rohamozta meg és foglalta el a délkelet-franciaországi kisváros, Briançon pályaudvarának épületét. Az illegális migránsok Afganisztánból, a Magreb-országokból és Kelet-Afrikából érkeztek, és vasárnap keltek át a Montgenèvre-ben található és állandó határőrizet nélküli francia–olasz határállomáson. Briançonban az Olaszországból érkező migránsok számára befogadóközpont működik, amely azonban múlt vasárnap bezárta kapuit, miután arról értesült, hogy egy nagy létszámú, 180 fős migránscsoport közeledik a település felé. A Szolidáris Terasz névre keresztelt átmeneti szállás ugyanis maximum 80 migráns befogadására alkalmas, a központot üzemeltető a Szolidaritás Menedéke nevű önkéntescsoport pedig a saját és a település biztonsági szempontjaira hivatkozva lezárta az épületet. A migránsvédők a menedéken élőket és az új érkezőket egyaránt a pályaudvarra terelték, hogy a pályaudvar megszállásával és a vasúti közlekedés megbénításával gyakoroljanak nyomást a helyi hatóságokra. A megyei prefektus hétfőn egy lovasszázadot rendelt ki a montgenèvre-i határszakaszra, kedden pedig egy újabb osztag érkezik meg, hogy megakadályozzák további migránscsoportok érkezését.

Forrás: BFM DICI

Törölte a bíróság a castellóni LMBTQ-könyvek betiltásáról szóló végzést

A határozatot ugyanaz a bíróság nyilvánította semmisnek, mint amelyik kiadta, csak míg a múlt héten a helyettes bíró, úgy hétfőn a bíróság vezetője mondta ki a döntést a kényes kérdésben. Utóbbi ítélete értelmében azok az iskolák, amelyeknek az önkormányzat 32 LMBTQ-témájú könyvet adományozott, szabadon taníthatnak azokból. A bíróság szerint a nemi identitás és az önkifejezés nem betiltható, azt ugyanis a valenciai kormány törvényei nem engedik meg. Castellón 11 iskolájában osztották szét a vitatott könyveket, melyek miatt egy keresztény szervezet tett feljelentést, mert szerintük azok úgy kerültek a diákok kezébe, hogy tartalmilag nem vizsgálták felül őket. Az első bíró ezt helyben is hagyta és leállította a könyvek értékesítését és felhasználhatóságát, ami ellen Valencia vezetése fellázadt. Az elnökhelyettes közölte, hogy a bíróságnak nincs hatásköre ebben a kérdésben, így a könyveket nem vonják ki forgalomból. Vélhetően a regionális kormány nyomására vonta vissza a bíróság a betiltásról szóló végzést.

Forrás: El Confidental

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.