Lemondott Ludovic Orban, a román képviselőház elnöke

A PNL politikusa azért nem maradhatott miniszterelnök tavaly, mert az USR kifogást emelt ellene.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 13. 16:01
ORBAN, Ludovic; CITU, Vasile-Florin
Bukarest, 2021. szeptember 25. A Nemzeti Liberlis Prt (PNL) prtot ngy ve vezet Ludovic Orban kpviselhzi elnk beszdet mond a prt tisztjt kongresszusn Bukarestben 2021. szeptember 25-n. A bukaresti Romexpo killtsi kzpontban rendezett kongresszuson Florin Citu miniszterelnk s Orban plyzik a PNL elnki tisztsgre. MTI/EPA/Robert Ghement Fotó: Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott a kétkamarás román parlament képviselőházának elnöki tisztségéről szerdán Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nemrég leváltott elnöke. A liberális politikus éles támadást intézett a párt élére megválasztott Florin Cîțu ügyvezető miniszterelnök és az őt támogató Klaus Johannis államfő ellen, kijelentve, hogy nem akar bűntársuk lenni, amikor választási ígéreteiket megsértve, lábbal tiporva a PNL belső demokráciáját, négy év stabil jobbközép kormányzás és az ország fejlesztése helyett úgymond feláldozzák az ország stabilitását önös érdekeik elérése érdekében.

Újságírói kérdésre válaszolva Orban nem zárta ki, hogy híveivel együtt később kilép a PNL-ből, csak annyit mondott: a lemondással visszanyerte szabadságát. 

Múlt héten a házelnök – másik negyven liberális törvényhozóval együtt – nyílt levélben határolódott el az új pártvezetés döntéseitől, és kifejezte meggyőződését, hogy Románia gyorsan lezárhatná a kormányválságot, helyreállna a jobbközép koalíció, ha az államfő ismét őt jelölné a miniszterelnöki posztra.

A tavaly decemberben alakult koalíció azt követően bomlott fel, hogy Florin Cîțu miniszterelnök a kisebbik román kormánypárt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tiltakozása ellenére és egyik miniszterét leváltva döntött a harmadik koalíciós partner, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR megvonta a bizalmat Cîțutól, a miniszterelnök lecserélését követelte a PNL-től, majd – miután a PNL nemhogy lecserélte volna, hanem a párt elnökévé választotta a kormányfőt – az USR összefogott az ellenzékkel és megbuktatta a Cîțu-kabinetet.

A PNL-t négy éven keresztül vezető, egy évig kormányfői tisztséget is betöltő Ludovic Orban egyébként azért nem maradhatott tavaly decemberben a PNL–USR–RMDSZ-koalíció miniszterelnöke, és azért kényszerült megelégedni a házelnöki tisztséggel, mert akkor az USR az ő személye ellen emelt kifogást.

Orban már két hete az új pártvezetés rendelkezésére bocsátotta lemondó nyilatkozatát, amelyet mindeddig azért nem iktatott ő maga a képviselőház titkárságán, hogy a párt élére megválasztott Cîțu ezt akkor tehesse meg, amikor a PNL visszaszerzi a többséget a képviselőházban. Miután ezt Cîțu elhárította, mondván, hogy a lemondás egyoldalú döntés, a házelnök szerdán úgy nyilatkozott: azért adta be mégis lemondását, mert a tisztséget a PNL egykori elnökeként töltötte be, de most már nem tud közösséget vállalni a párt vezetésének döntéseivel. A PNL vezetősége kedd este úgy döntött: Florin Roman alelnököt jelöli ideiglenes házelnöknek. 

Borítókép: A Nemzeti Liberális Párt (PNL) pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök beszédet mond a párt tisztújító kongresszusán Bukarestben 2021. szeptember 25-én Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.