időjárás 5°C Hedvig 2021. October 17.
logo

Lövöldözött egy diák a baszkföldi egyetemen

Tóth Brigitta (Alicante)
2021.10.14. 17:04
Lövöldözött egy diák a baszkföldi egyetemen

Lövöldözés miatt tört ki pánik az egyik baszkföldi egyetemen szerda délután. Az intézmény egyik hallgatója támadta meg a természettudományi kar épületét és kezdett el vaktában lövöldözni.

Megtámadta a baszkföldi Leioa egyetemének épületét egy diák szerda délután. A 21 éves fiatalember egy kétcsövű puskával és töltényekkel felfegyverkezve lépett be a természettudományi karra és keltett pánikot a bent tartózkodó tanulók és tanárok között. Szemtanúk beszámolója szerint több lövést adott le az épületre, a bent lévő tárgyakra, valamint rálőtt arra az autóbuszra is, amely a campustól indul Bilbao városába.

A baszk rendőrség többek között mobil brigádjával és robbanóanyagokra szakosodott egységével rohamozta meg az épületet és kerítette körbe a támadót. Közben egy másik csoport kiürítette a halálra rémült diákokkal teli épületet.

 A rendőrség este 8 óra után tartóztatta le a férfit, majd Twitter-üzenetben jelentette a hallgatók családtagjainak, hogy a veszély elhárult és csodával határos módon nem történt személyi sérülés, amely vélhetően a hatóságok gyors és szakszerű beavatkozásának volt köszönhető. A történteket szerdán kezdték vizsgálni, a fiút pedig várhatóan már csütörtökön bíróság elé állítják.

 

Az egyetemi dékán, Fernando Plazaola elmondta, hogy a fiatalember a megtámadott karon tanult. Miután megtudták a nevét, az oktatókkal együtt átnézték a papírjait, melyek arról tanúskodtak, hogy kiváló tanuló volt. Az egyik takarító találkozott vele a támadás előtt és azt mondta neki, hogy “ne aggódjon, nem fog bántani senkit, mert a támadást az oktatási intézménynek címezi”. A dolgozó szerint ezt a mondatot ismételgette megállás nélkül, mint egy mantrát, közben fel-alá bolyongott az épületben és néhány percenként rálőtt valamilyen tárgyra vagy az épület falaira.

 

Egy másik takarító is hallotta a lövéseket, majd amikor meglátta mi történik, beszaladt az egyik terembe és a takarítókocsi mögött bujkálva, halálra rémülve vészelte át a történteket. Az egyik közgazdaságtan hallgató arról számolt be, hogy épp órájuk volt az egyik előadóteremben, ahová tanára rohant be, majd bezárta az ajtót. A rendőrségnek fél óra múlva sikerült kimenekítenie őket. A többi professzor is hasonlóan tett, a hallgatókkal együtt, zárt ajtó mögött várták a hatóságok segítségét.

A fiatal férfi a támadás napján vette meg fegyverét Spanyolország legismertebb online piacterén, majd közvetlenül a támadás előtt lövésziskolába ment, hogy gyakoroljon. A rendőrség nem tudja, hogy mi volt a pontos indíték, de vélhetően haragszik valamiért a felsőoktatási intézményre. Tettének mély pszichológiai motivációit már szakértők vizsgálják. A rendőrök elmondása szerint a diák, letartóztatása során nem tanúsított ellenállást.