Rómát újabb kormányválság fenyegeti

Matteo Salvini már több alkalommal jelezte: nehéz a baloldallal közösen kormányozni az országot.

2021. 10. 07. 7:28
European Central Bank President Draghi testifies before the European Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels
A leköszönő elnök a mentőprogramokhoz igazította a monetáris politikát Fotó: REUTERS/Yves Herman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzati választások lezárultával sem nyugszanak a kedélyek a római parlamentben. Egyre komolyabb konfliktusok feszítik az olasz kormánykoalíció tagjait. Matteo Salvini, a jobboldali Liga elnöke már több alkalommal jelezte: nehéz a baloldallal közösen kormányozni az országot. Salvini azzal a szándékkal vállalt részt és támogatta a Mario Draghi vezette kormányt, hogy minden lehetséges eszközt megragad az illegális bevándorlás megfékezése érdekében, valamint a határvédelem, a családtámogatás és az adócsökkentés terén is felveszi a harcot a kormány baloldali tagjaival szemben.

Egyre nagyobb erőfeszítéséket követel Mario Draghi kormányfőtől az igen összetett kormánytöbbség egyben tartása, az EU által megkövetelt reformok tető alá hozása.

Matteo Salvini úgy határozott, a minisztertanács keddi ülésén nem jelennek meg a Liga miniszterei. A költségvetési vita részét képező ingatlan-nyilvántartási reformot tárgyaló ülést végül a Liga tagjai nélkül folytatták le. Mario Draghi magyarázatot vár Salvinitól viselkedéséért. A Liga elnöke sérelmezte, hogy a minisztertanács tagjai fél órával a vita előtt juthattak hozzá a szükséges dokumentációhoz.

Nem szavazhatunk az adóterhek megemelésére

– nyilatkozta a sajtó munkatársainak. Véleménye szerint a baloldal által régóta megígért vagyonadó bevezetésének rejtett lépéseire került volna sor a húsz perc alatt lebonyolított vitaülésen.

– Salvini szakításra készül! – harsogták a napilapok, amelyek Salvini kormányból való kiválásának előjeleit sejtik a radikális lépés mögött. – Nincs szó kormányválságról, továbbra is a kormánytöbbségben maradunk – nyugtatta meg a sajtó tagjait egy rögtönzött sajtótájékoztatón a Liga elnöke. Mario Draghinak azonban tisztáznia kell, hogy nem kerül sor adóemelésre, Salvini szerint a Liga pedig nem hajlandó fejet hajtani, amikor az olaszok megtakarított vagyonáról és otthonairól van szó.

Helyesen tette a Liga, hogy távol maradt. A baloldali Demokrata Párt főtitkára, Enrico Letta sohasem rejtette véka alá, hogy az olaszok otthonainak és megtakarított forrásainak megadóztatására készül

– nyilatkozta Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei ellenzéki párt elnöke az Il Messaggero hasábjain.

Enrico Letta szerint Salviniék részvétele problémát jelent a kormánynak. A baloldali párt vezetője úgy véli, az önkormányzati választások kudarcai vezethették Salvinit ahhoz, hogy a kormánybuktatást előidéző lépésre szánja el magát. Letta közölte, aggodalommal tölti el a Salvini és Draghi közötti élesedő konfliktus. – A kormány folytatja a munkáját, hiszen teljesítenie kell az EU által megszabott lépéseket – zárta le a vitát Mario Draghi.

 

Borítókép: Mario Draghi olasz miniszterelnök
Fotó: Reuters/Yves Herman

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.