Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Webert úgy választották újra, hogy nem lehetett ellene szavazni

Jobb nem ellene szavazni címmel közölt cikket a Süddeutsche Zeitung napilap, amelyben felfedték, hogy Manfred Webert a múlt héten úgy választották újra az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának az élére, hogy nem lehetett ellene szavazni.

Mediaworks Hírcentrum Brüsszel
Forrás: Suddeutsche Zeitung2021. 10. 22. 10:30
Forrás: Európai Néppárt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk is beszámolt róla, hogy az Európai Parlament legnagyobb frakciójával rendelkező Európai Néppárt (EPP) a múlt héten elsöprő többséggel, a 173 leadott szavazatból 162 vokssal, 11 tartózkodás mellett választotta újra frakcióvezetőjének Manfred Webert. A bajor politikus ezzel a harmadik ciklusát kezdheti meg a politikai csoport élén. A Süddeutsche Zeitung az EPP-s döntéshozatal érdekes részletéről rántotta le a leplet: mint írták, 

noha a néppárt melldöngetés közepette, az egység jeleként jelentette be, hogy nem érkezett ellenszavazat Weberre, valójában nem is lehetett nemmel szavazni a frakcióvezetőre. 

A lap szerint a digitálisan zajló szavazáson ugyanis csak két opció volt: Manfred Weber vagy a tartózkodás. A lap brüsszeli tudósítója a Twitteren fotót is megosztott a kétválasztásos szavazófelületről. 

 – Tévedés történt, amikor az eredményhirdetéskor azt közöltük, hogy nincs ellenszavazat – magyarázkodott egy néppárti szóvivő a Süddeustche Zeitungnak, hozzátéve, hogy időközben javították az ülés jegyzőkönyvét. A szóvivő szerint egyébként 2019-ben hasonlóképp választották újra Webert, akinek idén sem akadt kihívója a frakció élén. 

A müncheni lapnak arról is tudomása van, hogy a szavazás módszere nem aratott feltétlen tetszést a néppárt soraiban. 

Manfred Weber jövőre egyébként a néppárt elnöki székét is megpályázza, így egyszerre vezetheti majd az ernyőpártot és annak európai parlamenti csoportját. A bajor politikus 2019-ben a néppárt választási csúcsjelöltje volt, de az állam- és kormányfők akaratából nem lett az Európai Bizottság elnöke. Egészen idén szeptemberig pedig úgy tűnt, hogy az Európai Parlament következő elnöke válhat belőle, ám ő inkább Donald Tusk hamarosan megüresedő posztját választotta a néppárt élén – emlékeztet a Süddeutsche Zeitung. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.