Kötelező oltást akar az új német kancellár

Olaf Scholz szándéka, hogy Németországban február végére lépjen életbe a kötelező oltás.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2021. 11. 30. 18:17
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2021. november 24. Olaf Scholz, a Nmet Szocildemokrata Prt (SPD) kancellrjelltje a nmet kormny megalaktsra kszl prtok, az SPD, a Szabad Demokrata Prt (FDP) s a Zldek koalcis szerzdsnek ismertetsn Berlinben 2021. november 24-n. A koalcis szerzds csak azutn lp hatlyba, ha azt a prtok kln-kln is elfogadjk. A december 6-n kezdd hten a szvetsgi parlamentben (Bundestag) megvlaszthatjk kancellrnak a 63 ves Olaf Scholzot, s megalakulhat az j nmet kormny. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel német kancellár utódja kötelezővé tenné a Covid–19 elleni oltást. A szociáldemokrata Olaf Scholz, aki hárompárti koalíció élén hamarosan átveszi a kormányrudat, egy videókonferencián vetítette előre hírügynökségi jelentések szerint.

Fordulat állhat be Németországban: az elmúlt hónapokban a politikai vezetők személyes döntésnek nevezték, felveszik-e az ország polgárai a védőoltást. 

Olaf Scholz jövendőbeli kancellár azonban a 16 tagállami vezetővel és elődjével, Angela Merkellel folytatott mai videóbeszélgetésen kijelentette, hogy támogatná a védőoltás kötelezővé tételét – írta a Bloomberg egy jól értesült forrásra hivatkozva. Ugyanígy értesült a Reuters is.

A szomszédos Ausztriában februártól kötelezővé tették az oltás felvételét, sőt az oltatlanoknak külön kijárási tilalmat is bevezettek. A német Zöldek társelnöke, Robert Habeck is támogatná szigorúbb korlátozások bevezetését az oltatlanok számára – ezt a ZDF televíziónak nyilatkozta. A korábbi engedékenység hozzájárulhatott, hogy Németországban viszonylag alacsony az átoltottság, kevesebb, mint 70 százalék – írta a Bloomberg. (Ez egyébként körülbelül az Európai Unió átlagának felel meg. Az unió nyugati, északi és déli peremországaiban – Görögország kivételével – viszonylag magas az oltottság, a középső és keleti területein pedig alacsonyabb.)

A Reuters értesülései szerint Scholz szándéka, hogy Németországban február végére lépjen életbe a kötelező oltásról szóló szabály, az a jelentésből nem világos, hogy addigra kellene-e beadatni a vakcinát, vagy ettől kezdődően. Az ellenzékbe került konzervatívok kormányozta tartományok ugyancsak szigorúbb szabályokat szeretnének az oltatlanoknak, szociáldemokrata források szerint azonban a mai ülésen még nem várhatók konkrét döntések – írta a hírügynökség.

Borítókép: Olaf Scholz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje a német kormány megalakítására készülő pártok, az SPD, a Szabad Demokrata Párt és a Zöldek koalíciós szerződésének ismertetésén Berlinben 2021. november 24-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.