Lapozó: Iszlám vallást oktató tanárt tartóztattak le szexuális zaklatás miatt

Marokkó kormánya az imámok segítségét kéri az oltást elutasítók meggyőzésében · Több mint 9 százalékkal nőtt a szexuális bűncselekmények száma Spanyolországban · Már jövő héten új kormánya lehet Svédországnak · Iszlám vallást oktató marokkói gimnáziumi tanárt tartóztattak le diáklányok szexuális zaklatása miatt.

Forrás: Mediaworks2021. 11. 05. 12:47
Rabat, 2020. mrcius 25. Elnptelenedett utca Rabat kzpontjban 2020. mrcius 25-n. A marokki fvros rendszerint zsfolt utci kirltek a koronavrus-jrvny megfkezse rdekben bevezetett kijrsi tilalom miatt. Az orszgban eddig 225 fertztt szemlyt regisztrltak s hat ember halt bele a betegsgbe. MTI/EPA/Jalal Morchidi Fotó: Jalal Morchidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marokkó kormánya már az imámok segítségét kéri az oltást elutasítók meggyőzésében

Marokkó iszlámügyi minisztere levélben fordult az imámokhoz segítségért. A magas rangú kormánytisztviselő arra kérte Marokkó befolyásos vallási vezetőit, hogy prédikációikban szenteljenek néhány percet a koronavírus elleni védekezés fontosságára, és szólítsák fel a muzulmán hívőket az oltás felvételére. A kormányzati kommunikáció ugyanis már nem elég hatékony a még vonakodó marokkóiak meggyőzésére. A miniszter azt is reméli, hogy a mecsetekben meggyőzött hívők az imámok kérését családjukon belül is terjesztik majd.

A marokkói vezetés célja nyilvánvaló: az imámok közreműködésével szeretné emlékeztetni a muzulmán híveket arra, hogy az iszlám vallás rendelkezik arról, hogy követői védjék saját egészségüket és másokét is, és ehhez az ország kormánya mindenki számára biztosítani tudja az immunizációhoz szükséges vakcinákat.

 Forrás: www.bladi.net

Több mint 9 százalékkal nőtt idén a szexuális bűncselekmények száma Spanyolországban 

A belügyminisztérium beszámolója szerint 2021 szeptemberéig 9,2 százalékkal több szexuális erőszakot vagy zaklatást jelentettek be a rendőrségen, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Összesen 12 638 bűntettet vettek nyilvántartásba, amelyek közül 1601 esetben tényleges szexuális erőszak történt, behatolással – ez 200-zal több a 2020-as adatnál. A tárca közzétette a legfrissebb bűnözési rátát is, amely az előző évekhez képest jóval alacsonyabb. Ezer lakosra vetítve 39,6 bűnelkövetés történt, ez a szám 2019-ben még 47 volt. A gyilkosságok száma szintén visszaesett, a 2019-es 249-ről 206-ra. A kábítószer-csempészettel összefüggésben lévő bűncselekmények statisztikája azonban már nem ennyire fényes: 10 százalékkal nőtt a droghasználattal, drogkereskedelemmel kapcsolatos bűntettek száma a két évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Forrás: www.rtve.es

Már jövő héten új kormánya lehet Svédországnak

Egy évvel a 2022-es választások előtt Stefan Löfven lemondott miniszterelnöki és pártvezetői tisztségeiről is. A Szociáldemokrata Párt élén Magdalena Andersson követi a bukott vezetőt a párt kongresszusának csütörtöki döntésének értelmében. A jelenlegi pénzügyminiszter volt az egyetlen jelölt, megválasztása pár másodperc alatt lezajlott a göteborgi kongresszuson. Az új pártvezető első beszédében a szociális kérdéseket és a klímaváltozást jelölte meg legfontosabb területeknek pártja jövőbeli politikájában, és éles hangon szólt a bűnözésről. „Meg fogom követelni, hogy mozgassunk meg minden követ annak érdekében, hogy megtörjük a szegregációt, és füstöljük ki az erőszakot, amely az egész közösségünket fenyegeti. Úgy kell cselekednünk, ahogyan a szociáldemokraták mindig is cselekedtek” – mondta. 

Anderssont jó eséllyel miniszterelnöknek is megválasztják, ebben az esetben ő lenne Svédország első női kormányfője, de egyelőre ezzel kapcsolatban még sok a bizonytalanság. Ahhoz, hogy a jelenlegi kisebbségen kormányzó szociáldemokrata–zöld koalíció miniszterelnökjelöltjét megválasszák, szükséges a külső támogatás is, amelyet az utóbbi időben megerősödött marxista Balpárt és a jelenleg a baloldalt támogató Centrumpárt együtt biztosíthat. Erről egyelőre egyik párt sem döntött. A miniszterelnök-jelölésről már a hétvégén tárgyalhatnak a pártok, ha ez eredménnyel zárul, akár a jövő héten új kormány alakulhat, amely feltehetően tíz hónapig maradhat hatalmon.

Forrás: SVT, SVT, Bulletin

Iszlám vallást oktató tanárt tartóztattak le szexuális zaklatás miatt

Fiatalkorú diáklányoknak küldözgetett pornóvideókat és más pornográf tartalmú üzeneteket az a 40 éves marokkói tanár, aki az ország északkeleti részén fekvő Berkane település Abou Lkheir gimnáziumában az iszlám vallást oktatta a diákoknak. A tanár ellen négy diáklány szülei tettek feljelentést a régió oktatásügyi igazgatóságán.

A tanár arra hivatkozva kérte el korábban a diáklányok telefonszámát, hogy iskolai éveik alatt egyfajta mentori támogatást nyújtson számukra, akár a távolból is. A fiatalkorúak ellen elkövetett szexuális zaklatással megvádolt oktatót őrizetbe vették, és nyomozás indult az ügyben. Az iskola vezetése a tanárt felfüggesztette az állásából.

Forrás: www.bladi.net

Borítókép: Utcakép a marokkói főváros, Rabat központjában (Fotó: MTI/EPA/Jalal Morchidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.