Nemzeti gyásznapot tartanak Bulgáriában és Észak-Macedóniában

Mindkét országban a keddi, tragikus buszbaleset 46 áldozatára emlékeznek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 24. 14:53
null
Bosnek, 2021. november 23. Rendõrök és tûzoltók a Szófiát Blagoevgraddal összekötõ autópályán történt buszbaleset helyszínén 2021. november 23-án. Az észak-macedóniai turistabusz hajnalban felborult és kiégett, a szerencsétlenségben negyvenhat ember életét vesztette, köztük tizenkét gyerek. MTI/AP/BTA/Minko Csernev Fotó: Minko Csernev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemzeti gyásznapot tartanak szerdán Bulgáriában a 46 halottal járó minapi buszbaleset, valamint a kelet-bulgáriai Rojakban található idősek otthonában történt tűzvész miatt – jelentették hírügynökségek.

– Ma a gyász napja van, mikor alázattal adózunk az áldozatok emlékének

– jelentette ki a balkáni ország ideiglenes kormányfője, Sztefan Janev a parlamentben, ahol ezt követően egyperces néma csenddel tisztelegtek a képviselők.

Az ügyben vizsgálat indult, szerdán pedig a kormány intézkedésére félárbócra eresztették a bolgár állami intézmények zászlóit.

A szerencsétlenség miatt Észak-Macedóniában már kedden háromnapos nemzeti gyászt hirdettek ki, és mások mellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kifejezte részvétét az áldozatoknak és családtagjaiknak a Twitteren.

Európában legutóbb 2010-ben történt hasonlóan tragikus baleset: Ukrajnában 45 ember vesztette életét, amikor busz ütközött vonattal.

Borítókép: Rendőrök és tűzoltók a Szófiát Blagoevgraddal összekötõ autópályán történt buszbaleset helyszínén 2021. november 23-án. (Fotó: MTI/AP/BTA/Minko Csernev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.