időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Nemzeti gyásznapot tartanak Bulgáriában és Észak-Macedóniában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.11.24. 14:53 2021.11.24. 15:15
Nemzeti gyásznapot tartanak Bulgáriában és Észak-Macedóniában

Nemzeti gyásznapot tartanak szerdán Bulgáriában a 46 halottal járó minapi buszbaleset, valamint a kelet-bulgáriai Rojakban található idősek otthonában történt tűzvész miatt – jelentették hírügynökségek.

– Ma a gyász napja van, mikor alázattal adózunk az áldozatok emlékének

– jelentette ki a balkáni ország ideiglenes kormányfője, Sztefan Janev a parlamentben, ahol ezt követően egyperces néma csenddel tisztelegtek a képviselők.

Az ügyben vizsgálat indult, szerdán pedig a kormány intézkedésére félárbócra eresztették a bolgár állami intézmények zászlóit.

A szerencsétlenség miatt Észak-Macedóniában már kedden háromnapos nemzeti gyászt hirdettek ki, és mások mellett Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kifejezte részvétét az áldozatoknak és családtagjaiknak a Twitteren.

Európában legutóbb 2010-ben történt hasonlóan tragikus baleset: Ukrajnában 45 ember vesztette életét, amikor busz ütközött vonattal.

Borítókép: Rendőrök és tűzoltók a Szófiát Blagoevgraddal összekötõ autópályán történt buszbaleset helyszínén 2021. november 23-án. (Fotó: MTI/AP/BTA/Minko Csernev)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.