Mátyás 2024. február 24.
logo

Orbán Viktor a migrációról írt levelet Ursula von der Leyennek

Magyar Nemzet
2021.11.02. 14:25 2021.11.02. 15:56
Orbán Viktor a migrációról írt levelet Ursula von der Leyennek

Orbán Viktor miniszterelnök a súlyosbodó migrációs válság margóján levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez. A Magyar Nemzet látta a keddi keltezésű levelet: ebben a kormányfő világosan Ursula von der Leyen elnök tudtára adta, hogy jelenleg

Európa „törékeny stabilitása” Magyarországnak és vele együtt az EU külső határait sikeresen védő tagállamoknak köszönhető.

Mint azt Orbán Viktor az összesen kétoldalas levélben kifejti, csak hazánk ez idáig 590 milliárd forintot költött határvédelemre a nemzeti költségvetésből. 

A magyar határvédelmi intézkedések az utóbbi időszakban mintaadóvá váltak. Látható, hogy 2021-ben Magyarország mellett Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország is határvédelmi akadályokat épített vagy épít fel.

A miniszterelnök egyúttal emlékeztet rá, hogy október 7-én összesen tizenkét tagállam követelte közös levélben, hogy mivel bizonyítottan hatékony határvédelmi intézkedésről van szó, az uniós büdzséből is támogatni kellene a kerítésépítést. „Én magam is ezt az álláspontot képviseltem felszólalásomban az Európai Tanács legutóbbi ülésén” – szögezte le. 

Orbán Viktor szerint itt az ideje, hogy az Európai Bizottság megtegye, amit már évekkel ezelőtt kellett volna: ismerje el, hogy a külső határok védelme az európai szolidaritás megkérdőjelezhetetlen formája, így támogassa és ismerje el ezen tagállami törekvéseket. 

Nem lehet szemet hunyni afelett, hogy Magyarország az elmúlt hat évben jelentős mértékű eszközt, pénzt és emberi erőforrást fordított az Európai Unió külső határainak védelmére. Ezért újfent felszólítom az Európai Bizottságot, hogy térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit

– írta a miniszterelnök, hozzátéve: ennek korábbi elutasítása az Európai Bizottság téves szabályértelmezésének a következménye. 

A levélben a kormányfő hangsúlyozza, hogy az afgán válság és a Belarusz felől érkező hibrid fenyegetések fényében kijelenthető, hogy a migrációs nyomás a közeljövőben nem fog csökkenni. 

Épp ellenkezőleg, újabb jelentős migrációs válság várható

– szögezi le Orbán Viktor, aki sokadszorra azt is Von der Leyen figyelmébe ajánlja: az idő igazolta, hogy csakis fizikai akadályokkal biztosítható az európai állampolgárok illegális migránsokkal szembeni védelme. 

A miniszterelnök levelének zárásaként kijelenti: a legutóbbi uniós csúcstalálkozón az országvezetők arra kérték az Európai Bizottságot, hogy tegyen javaslatot az uniós jogi keretrendszer módosításaira ahhoz, hogy a külső határokat védő tagállamok – így Magyarország is – tehermentesüljenek. „Ezeket a változtatásokat a fizikai akadályok múltbeli és jelenlegi költségeinek megtérítése mellett kell elvégezni” – írta.

Magyarország elvállalta, hogy az Európai Unió déli, külső határai mentén megállítja az illegális migrációt. Most az Európai Unión a sor, hogy felelősséggel cselekedjen és méltányos hozzájárulást vállaljon az erőfeszítéseinkhez és költségeinkhez

– zárta sorait a miniszterelnök. 

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.