Orbán Viktor Boszniában állt ki a Balkán békéje mellett

Érzékeny időszakban érkezett a magyar kormányfő a Boszniai Szerb Köztársaságba.

Magyar Nemzet
2021. 11. 06. 18:21
ORBÁN Viktor; DODIK, Milorad
Orbán Viktor Boszniába utazott Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországnak fontos a Balkán békéje, stabilitása és biztonsága, amelyben kulcsszerepet játszanak a Boszniai Szerb Köztársaságban élő szerbek – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Banja Lukában folytatott tárgyalásai után a sajtónak. A magyar kormányfő elmondta, szombaton munkalátogatást tett Banja Lukában, a Boszniai Szerb Köztársaság fővárosában, viszonozva az ottani politikai vezető, Milorad Dodik közelmúltban tett budapesti látogatását.

– A magyar történelem világossá teszi, hogy ami itt történik, az ránk is hatással van

– emelte ki Orbán Viktor. A miniszterelnök ugyancsak fontosnak nevezte a térség fejlődésének segítését. – Kiterjesztjük a felelős szomszédsági és gazdasági programunkat a Boszniai Szerb Köztársaság területére is, és támogatni fogjuk a kis- és középvállalkozókat, és ezzel lehetőséget teremtünk a magyar vállalkozók számára is – jelentette ki a kormányfő.

Az MTI korábbi tájékoztatása szerint a miniszterelnököt elkísérte útjára Szijjártó Péter is. A külgazdasági és külügyminiszter péntek este közzétett bejegyzése alapján az út előtt egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is a Balkánról, akit tájékoztatott arról, hogy „mi a szomszédban a békében és stabilitásban vagyunk érdekeltek”.

Magyarország régóta a balkáni stabilitás, a nyugat-balkáni európai integráció egyik fő támogatója. Hazánk ehhez segítséget is nyújt: korábban kétszázezer koronavírus elleni vakcinát is ajándékozott Bosznia-Hercegovinának, annak reményében, hogy a sikeres oltási kampánnyal az ország gazdasága is hamarabb újraindulhat. Az országaink közötti kereskedelmi forgalom már meghaladja a 150 milliárd forintot, a járvány okozta visszaesés ellenére is.

Orbán Viktor egyébként útjának előkészületeként szerdán Budapesten fogadta Christian Schmidtet, az ENSZ új nemzetközi főképviselőjét. A német diplomata nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy Bosznia-Hercegovina még soha nem volt olyan veszélyben, mint most, a nyugat-balkáni országot a szétesés fenyegeti. 

Borúlátása annak is köszönhető, hogy mint azt nemrégiben lapunk is megírta, Bosznia-Hercegovinában az utóbbi időben ismét valamelyest kiéleződött a feszültség, miután újra felmerült a Boszniai Szerb Köztársaság függetlenedése. Milorad Dodik gyakran hangsúlyozza, hogy Bosznia-Hercegovina életképtelen, mesterséges tákolmány, a nyugati államok elhibázott kísérlete. A politikus az ENSZ boszniai képviselőjének rosszallása ellenére a parlament elé terjesztett egy javaslatot, amely szerint létrehoznák a Boszniai Szerb Köztársaság önálló gyógyszerfelügyeleti hatóságát. Mindez azonban csak az első lépés lehetne a függetlenség felé, hiszen azt követően önálló igazságszolgáltatás és önálló katonaság létrehozása is szóba jöhet.

 

Borítókép: Orbán Viktor és Milorad Dodik. (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.