Rendkívüli állapotot hirdettek Kanadában

Az áradások miatt a hadsereget is mozgósították az ország nyugati részén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 18. 9:48
null
Abbotsford, 2021. november 17. Árvíz a brit columbiai Abbotsfordban 2021. november 16-án. A kanadai tartományt sújtó árvizek és földcsuszamlások egy ember halálát okozták, Abbotsfordban 1100 otthont ki kellett üríteni. MTI/AP/The Canadian Press/Jonathan Hayward Fotó: Jonathan Hayward
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli állapotot rendeltek el szerdán Kanada Brit Columbia tartományában, ahol áradások pusztítanak, és a szövetségi kormány a hadsereget is mozgósította.

John Horgan, a tartomány kormányfője azt követően rendelte el a rendkívüli jogrendet, hogy legalább egy ember meghalt a térségre vasárnap és hétfőn zúdult özönvízszerű eső miatt, amely áradásokat és földcsuszamlásokat okozott. A rendőrség adatai szerint négy ember eltűnt.

Sajnos azzal kell számolnunk, hogy további halálos áldozatokról érkeznek majd hírek a következő napokban 

– fogalmazott Horgan. A tartományban nyáron gyilkos hőhullámok szedték áldozataikat, Horgan pedig arra figyelmeztetett, hogy a hasonló természeti szélsőségek egyre gyakoribbak lesznek az ember okozta klímaváltozás miatt. A rendkívüli állapot révén meghozható intézkedésekkel a helyi vezetés elsősorban a napok óta lezárt utakat szeretné ismét járhatóvá tenni, mert az elzárt vagy lezárt utak miatt akadozik a fuvarozás is. Az ítéletidő miatt a vancouveri kikötő vasúti összeköttetése is megszakadt. A rendkívüli állapot egyelőre 14 napig lesz érvényben, de meghosszabbítható.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt ígérte, hogy a szövetségi kormány Brit Columbia mellett áll a mentésben, a romeltakarításban és az újjáépítésben is, és bejelentette, hogy a fegyveres erők több száz tagja már úton van a helyszínre, hogy segítsen a helyi hatóságoknak.

Borítókép: árvíz a brit columbiai Abbotsfordban 2021. november 16-án ( MTI/AP/The Canadian Press/Jonathan Hayward)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.