Tartományi kormányzókat és rendőrfőnököket neveztek ki a tálibok

Az első nagyobb kinevezési hullám a gazdasági és biztonsági fenyegetések közepette következett be.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 08. 10:20
Kabul, 2021. szeptember 1. Iszlamista tálib fegyveresek őrködnek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtt 2021. szeptember 1-jén. A tálibok augusztusban foglalták el Afganisztán legnagyobb részét, miután az Egyesült Államok vezette NATO-erők kivonultak az országból, az utolsó amerikai katona augusztus 31-én távozott. MTI/EPA Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvennégy kulcsfontosságú tisztségviselőt, a többi között tartományi kormányzókat és rendőrfőnököket neveztek ki az Afganisztánban hatalomra jutott radikális iszlamista tálibok a saját soraikból vasárnap.

Ez az első nagyobb kinevezési hullám a Hasszán Ahund molla ügyvivő miniszterelnök vezette kabinet szeptemberi megalakulása óta, miközben a dél-ázsiai ország egyre nagyobb gazdasági és – az Iszlám Állam terrorszervezet miatt – biztonsági fenyegetésekkel próbál megbirkózni.

A frissen kinevezetettek listáján szerepel például Kari Barjal, Kabul kormányzója és Vali Zsan Hamza, a főváros rendőrfőnöke. A Kabul biztonságáért felelős korábbi parancsnokot, Mavlávi Hamdullah Muhliszt november elején gyilkolták meg egy merénylet során, amelyet a dzsihadisták Afganisztán Kabulban található legnagyobb katonai kórháza ellen követtek el.

A tálibok elleni merényletek azóta sem lankadtak. Vasárnap a kelet-afganisztáni Dzsalálábádban agyonlőttek három tálibot, három társuk pedig pokolgépes merényletekben sebesült meg – közölték az afgán hatóságok. Eddig nem megerősített jelentések viszont legalább nyolc halottról és tizenhét sebesültről számoltak be. A helyi lakosok a támadásokat az Iszlám Államnak tulajdonították.

Afganisztánban a tálib lázadók augusztusban harc nélkül elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat a Nyugat által támogatott kormánytól. 

Ezt követően a nemzetközi adományok elapadtak, és a megszokottnál jobban előtérbe került az afgán gazdaság segélyfüggősége. Emellett Afganisztán külföldi vagyonát is befagyasztották, miután a nemzetközi közösség egyelőre nem tudja eldönteni, hányadán áll az új tálib kormánnyal. Az élelmezési helyzetet tovább súlyosbítja a tartós aszály, a közszolgáltatások összeomlása, a gazdasági válság és a növekvő élelmiszerárak. 

Borítókép: iszlamista tálib fegyveresek őrködnek a kabuli Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtér előtt 2021. szeptember 1-jén (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.