A francia hadsereg csapatai elhagyták Malit

A 2012 óta az országban állomásozó és békefenntartó feladatokat ellátó egységek végleg kivonultak az országból.

MTI
2021. 12. 15. 10:00
MALI - TRAINING OF MALIAN ARMED FORCES (FAMa)
MALI-BARKHANE-TRAINING-MALIAN ARMY Fotó: FREDERIC PETRY Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia erők elhagyták az észak-mali Timbuktu térségét – jelentette be kedden a francia hadsereg.

Nem tudni, hogy a volt gyarmatosítók szimbolikusnak is nevezhető csapatkivonása nyomán a mali junta képes lesz-e megvédeni a térséget a környékbeli dzsihadista csoportoktól, amelyek visszaszorításában a francia erők tevékenyen részt vettek.

A francia hadsereg mindazonáltal leszögezte: az afrikai ország fegyveres erői masszív helyőrséget állomásoztatnak Timbuktuban, ahol az ENSZ mintegy 2200 békefenntartója is aktív.

Maliban és térségében több iszlamista terrorszervezet működik, egyesek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, mások az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak fogadtak hűséget.

Párizs korábban már bejelentette, hogy csökkenti a Száhel-övezetben állomásozó erőit, 5000-ről nagyjából 2500-3000 főre.

A térséget az taszította káoszba, hogy 2012-ben az al-Kaidához kötődő fegyveresek elfoglalták Mali északi részét. Franciaország a következő évben beavatkozott, hogy visszaszorítsa őket. A szélsőségesek ezt követően újracsoportosították és kiterjesztették műveleteiket, és most olyan nyugat-afrikai országokat fenyegetnek, mint Benin és Elefántcsontpart.

Borítókép: Europress/AFP

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.