időjárás 28°C Ábrahám 2022. augusztus 16.
logo

Kettős magyar győzelem: Milák arany-, Márton ezüstérmes Rómában

A francia hadsereg csapatai elhagyták Malit

MTI
2021.12.15. 10:00 2021.12.15. 10:40
A francia hadsereg csapatai elhagyták Malit

A francia erők elhagyták az észak-mali Timbuktu térségét – jelentette be kedden a francia hadsereg.

Nem tudni, hogy a volt gyarmatosítók szimbolikusnak is nevezhető csapatkivonása nyomán a mali junta képes lesz-e megvédeni a térséget a környékbeli dzsihadista csoportoktól, amelyek visszaszorításában a francia erők tevékenyen részt vettek.

A francia hadsereg mindazonáltal leszögezte: az afrikai ország fegyveres erői masszív helyőrséget állomásoztatnak Timbuktuban, ahol az ENSZ mintegy 2200 békefenntartója is aktív.

Maliban és térségében több iszlamista terrorszervezet működik, egyesek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, mások az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak fogadtak hűséget.

Párizs korábban már bejelentette, hogy csökkenti a Száhel-övezetben állomásozó erőit, 5000-ről nagyjából 2500-3000 főre.

A térséget az taszította káoszba, hogy 2012-ben az al-Kaidához kötődő fegyveresek elfoglalták Mali északi részét. Franciaország a következő évben beavatkozott, hogy visszaszorítsa őket. A szélsőségesek ezt követően újracsoportosították és kiterjesztették műveleteiket, és most olyan nyugat-afrikai országokat fenyegetnek, mint Benin és Elefántcsontpart.

Borítókép: Europress/AFP

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.