A szlovén államfő kiállna a kötelező oltás mellett

Borut Pahor szerint Szlovéniának erős közegészségügyi rendszerre van szüksége.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 12. 28. 21:28
A nurse swabs the nose of a patient as he administers a COVID-19 test in Ljubljana on December 22, 2020, as nation wide mass free rapid testing for the novel coronavirus Covid-19 starts. (Photo by Jure Makovec / AFP) Fotó: AFP/Jure Makovec
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borut Pahor szlovén államfő kiállna a koronavírus elleni kötelező oltás bevezetése mellett, ha a szakértők azt javasolnák, és azt kérné a képviselőktől, hogy egyhangúlag támogassák az erről szóló döntést.

Az elnök a szlovén közszolgálati televíziónak adott interjújában beszélt erről kedden. A járvány tanulsága szerinte, hogy Szlovéniának erős közegészségügyi rendszerre van szüksége. Kijelentette: jelenlegi rendszer alapos átalakításra szorul, ezért az egészségügy reformját a következő kormánynak prioritásként kell kezelnie.

Megértem, hogy egyesek még mindig félnek az oltástól 

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy aki legyőzte ezt a félelmet, az „a kor hőse”.

Keddre 1813 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében 11 beteg halt meg. Kórházban 586 beteget ápolnak, közülük 201-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 248 409-en kaptak védőoltást, közülük 1 187 280-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 4139 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid–19 betegségben ötvenen hunytak el. Kórházban 1851 beteget ápolnak, közülük 238-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 253 137-en kaptak védőoltást, közülük 2 124 416-an már a második adagot is felvették.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtónak kedden a kormány tudományos tanácsadó bizottságának ülése után úgy nyilatkozott: a koronavírus új, omikron nevű változata mindenki számára veszélyt jelent, és a kormányzat felkészült a nagy számokra. 

Nem lehet arra számítani, hogy (az omikron) minket kikerül

– mondta. Megemlítette annak lehetőségét, hogy az ötödik hullám összeér a negyedik hullámmal, amelyhez influenza-járvány is társulhat.

Mindannyian egyetértettünk abban, mi az, ami a leginkább hiányzik, s ez pedig a nagyobb átoltottsági arány

– fogalmazott, majd ismételten oltakozásra szólította fel az állampolgárokat.

Borítókép: Egy nővér lekenegeti a páciens orrát, miközben a Covid–19 tesztet végzi Ljubljanában 2020. december 22-én (Fotó: Jure Makovec/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.