időjárás 4°C Antal, Antónia 2022. January 17.
logo

Érvényben marad a belépési tilalom a lengyel–belarusz határon

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.01. 12:45 2021.12.01. 13:06
Érvényben marad a belépési tilalom a lengyel–belarusz határon

Lengyelországban érvénybe lépett szerdán a belépési tilalom meghosszabbítása a belarusz határtérségben, az intézkedést a belügyminiszter rendelte el március 1-ig a migránsválság miatt. A kedden a parlamentben sürgősségi eljárásban megszavazott jogszabály alapján kiadott miniszteri rendelet részben helyettesíti a határtérségre vonatkozó rendkívüli állapot intézkedéseit, amelyeket szeptember elején vezettek be. A rendkívüli állapot éppen kedden ért véget.

A belépési tilalom alól most is többféle kivétel van a nem a térségben élők számára is, például szükséges ügyintézés, munkavégzés esetén. Civilek számára viszont tilos a fegyverviselés a határsávban.

Megszabott elvek szerint, a határőrség engedélye alapján dolgozhatnak ezentúl a határ mentén újságírók, őket az eddigi rendkívüli állapot teljesen kizárta onnan. A Belarusszal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális migránsok. A belarusz–lengyel határon a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni, miközben a közelben lévő belarusz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Borítókép: a BelTa belarusz állami hírügynökség által közreadott képen ruhát osztanak az Európai Unióba igyekvő migránsoknak a Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel–belarusz határátkelőnél (Fotó: MTI/AP/BelTa/Leanyid Scseglov)