időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Háborús bűnökkel gyanúsított egykori rendőröket fogtak el Boszniában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.03. 17:57

Háborús bűnök gyanújával hét egykori boszniai szerb rendőrt fogtak el a hatóságok Bosznia-Hercegovinában pénteken – közölte internetes oldalán a Nezavisne Novine című boszniai napilap. A férfiakat azzal gyanúsítják, hogy az 1992–1995-ös boszniai háború idején civilek ellen követtek el háborús bűncselekményeket.

Az ügyészség közleménye szerint a gyanúsítottak a boszniai szerb rendőrség tagjaiként 1992 szeptemberében kivégeztek huszonkét boszniai civilt – köztük hét gyermeket és nyolc nőt – az északkelet-boszniai Balatunban.

Néhány nappal ezelőtt a boszniai rendőrség kilenc, háborús bűnökkel gyanúsított egykori katonát fogott el, akik a gyanú szerint bosnyák és horvát civileket gyilkoltak meg, valamint több száz embert tartottak fogva illegálisan a háború idején. A boszniai háborúban mintegy százezren vesztették életüket és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.