Kázmér 2024. március 4.
logo

Ismét találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook/szijjarto.peter.official
2021.12.30. 16:50 2021.12.30. 17:47
Ismét találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

A különböző területekre kiterjedő magyar–orosz együttműködés az elkövetkezendő évben tovább mélyülhet.

„Minden idők legeredményesebb éve volt az idei a magyar–orosz együttműködés szempontjából” − írta Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter magyar külügyi- és külgazdasági miniszter.

„Ez pedig jó alap ahhoz, hogy jövőre újabb fontos eredményeket érjünk el” − folytatta.

Ahogy a miniszter szavaiból kiderül, Orbán Viktor jövőév februárjában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a megbeszélés előkészületei már zajlanak. Szijjártó kiemelte azt is, mely területeken szeretné a két ország szorosabbra fűzni kapcsolatait az elkövetkezendő esztendőben. Ilyen kiemelt projektek például a Paksi Atomerőmű létesítési fázisba léptetése, a Szputnyik vakcina magyarországi gyártása, az űrtechnológiai együttműködés, a záhonyi térség szerepének növelése a kelet–nyugat irányú vasúti forgalomban, valamint a magyar élelmiszeripari termékek oroszországi exportpiacának kibővítése.

A nap folyamán korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Barátságért kitüntetéssel jutalmazta magyar hivatali kollégáját, amely a legmagasabb szintű elismerés, melyben külföldi állampolgár részesülhet Oroszországban. Az átadót követően Szijjártó így nyilatkozott:

Ha nem tettünk volna erőfeszítéseket ezért, ha nem vállaltuk volna fel a nemzeti érdekre alapuló külpolitikát az elmúlt években, akkor ma kevésbé sikeresen tudtuk volna felvenni a küzdelmet a világjárvánnyal és az európai energiaválsággal szemben; Szputnyik oltóanyagokkal tudtuk tavasszal felgyorsítani az oltási kampányt, a szeptember végén megkötött gázvásárlási megállapodás pedig garantálja hazánk energiabiztonságát.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a karmelita kolostorban 2019. október 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.