Ismét találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin

A különböző területekre kiterjedő magyar–orosz együttműködés az elkövetkezendő évben tovább mélyülhet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook/szijjarto.peter.official2021. 12. 30. 16:50
ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Budapest, 2019. október 30. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a tárgyalásukat követõen tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2019. október 30-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden idők legeredményesebb éve volt az idei a magyar–orosz együttműködés szempontjából” − írta Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter magyar külügyi- és külgazdasági miniszter.

„Ez pedig jó alap ahhoz, hogy jövőre újabb fontos eredményeket érjünk el” − folytatta.

Ahogy a miniszter szavaiból kiderül, Orbán Viktor jövőév februárjában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, a megbeszélés előkészületei már zajlanak. Szijjártó kiemelte azt is, mely területeken szeretné a két ország szorosabbra fűzni kapcsolatait az elkövetkezendő esztendőben. Ilyen kiemelt projektek például a Paksi Atomerőmű létesítési fázisba léptetése, a Szputnyik vakcina magyarországi gyártása, az űrtechnológiai együttműködés, a záhonyi térség szerepének növelése a kelet–nyugat irányú vasúti forgalomban, valamint a magyar élelmiszeripari termékek oroszországi exportpiacának kibővítése.

A nap folyamán korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Barátságért kitüntetéssel jutalmazta magyar hivatali kollégáját, amely a legmagasabb szintű elismerés, melyben külföldi állampolgár részesülhet Oroszországban. Az átadót követően Szijjártó így nyilatkozott:

Ha nem tettünk volna erőfeszítéseket ezért, ha nem vállaltuk volna fel a nemzeti érdekre alapuló külpolitikát az elmúlt években, akkor ma kevésbé sikeresen tudtuk volna felvenni a küzdelmet a világjárvánnyal és az európai energiaválsággal szemben; Szputnyik oltóanyagokkal tudtuk tavasszal felgyorsítani az oltási kampányt, a szeptember végén megkötött gázvásárlási megállapodás pedig garantálja hazánk energiabiztonságát.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a karmelita kolostorban 2019. október 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.