időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Megmenekülhet Teleki Pál egykori kastélya

MTI
2021.12.22. 09:43 2021.12.22. 18:32
Megmenekülhet Teleki Pál egykori kastélya

A romániai Máramaros megye önkormányzata megvásárolta a pribékfalvi (Pribilesti) Teleki-kastélyt, melynek egykor Teleki Pál magyar miniszterelnök volt a tulajdonosa – írta szerdai számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

Az adásvételt Ionel Bogdan tanácselnök jelentette be az önkormányzati testület ülése után, amelyen megszavazták az adásvételi szerződés aláírását. A tanács 210 ezer eurót fizetett az épületért a Castel Pribilesti Kft.-nek, amelynek tulajdonosa Gerd Alexander Schütz osztrák üzletember.

Az 589 négyzetméter belterű ingatlanhoz 6727 négyzetméteres birtok is tartozik, melyen egy 296 négyzetméteres melléképület is áll.

A neoreneszánsz kastély födémét már renoválták, de ablakai hiányoznak, vakolata lehullott. Ionel Bogdan elmondta: turisztikai célt szánnak az épületnek, többek között múzeumot is berendeznének benne. Hozzátette: jövőre kezdeményezi a kastély felújítását.

A kastélyt a volt író és politikus, magyar belügyminiszter, Teleki Géza építtette a 19. században. Az eredetileg nyári rezidenciául szolgáló udvarház a 19. század végén nyerte el jelenlegi, historizáló stílusjegyeket hordozó formáját. Ekkor építettek emeletet is az épületre. A kastélyt Teleki Pál miniszterelnök 1920 és 1921, majd 1939 és 1941 között használta utoljára, többek között vadászatokra. A Teleki család birtokát 1949-ben államosították, a tornyos kastély később a mezőgazdasági termelőszövetkezet székhelye volt, gabonalerakat is működött benne.

A Máramaros megyei Pribékfalva Nagybányától 20 kilométerre nyugatra található, a Szamos partján fekszik. A falunak a 2011-es népszámláláskor 787 lakosa volt, akik közül csupán ketten vallották magukat magyarnak.

 

Borítókép: Facebook/Kastély Erdélyben/Szabó Tamás

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.